Četvrtak 04.04.2019.
00:41
J. Arsenović - Vesti

Narod sprečio noćni desant

facebook.com
Osujećeni planovi: Svetinja ostala čitava uprkos brojnoj policiji

Ali, pre nego što je postignuta ova prva pobeda branilaca krstionice na Ostrvu cveća u Tivatskom zalivu, prethodili su dramatični noćni sati.

Na Fejsbuk stranici manastira građani su obavešteni da je policija krenula da opkoljava krstionicu, tajno i u ranim jutarnjim satima:

"Najavljeno u 9.00, a došli su prevarno u 4.35, sa ugašenim svetlima sa mora pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božjoj."
Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlaka otac Miajlo Backović pozvao je policajce da se povuku, "pođu kućama i zagrlile svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju".

Bilo je dramatično jer su tri kordona policije opkolila ostrvo sa svih strana, i s mora i s kopna.
Kako prenosi portal Boka nenjs, policija je pozvala sveštenstvo i vernike da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklone".

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku Kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju. On je to odbio i pridružio se vernicima koji su ostali da čuvaju krstionicu.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore najavila je za juče rušenje krstionice nazvane Suza Njegoševa na osnovu rešenja građevinskog inspektora Dragana Zejaka. Odluka o rušenju je doneta zato što je ovaj objekat Mitropolija crnogorsko-primorska nelegalno sagradila krajem prošle godine na Ostrvu cveća, u zoni morskog dobra. Iz crkve su uzvratili da nisu znali da je za 11 kvadratnih metara (kolika je površina krstionice) potrebna dozvola.

Istovremeno, vernici podsećaju kako nadležni ne pokazuju toliku revnost kad je reč o hiljadama kvadrata na divlje građenih vila, čak i hotelskih kompleksa, ili kada privatna lica za svoje potebe betoniraju delove obale. Zbog ove nedoslednosti crnogorskih vlasti, Srbi u Crnoj Gori smatraju da je ovo samo još jedan politički pritisak na Mitropoliju Srpske pravoslavne crkve.

Uklapa se u okolinu

Krstionica se nalazi na starom ojačanom manastirskom pontu iznad samog mora i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more, zbog čega je crkva odlučila da izgradi krstionicu, koja se odlično uklapa u okolinu.

Čajevima na bagere

Policiju koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima.

Episkop Metodije služio bdenje

Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a svenoćno bdenje služio je episkop dioklijski Metodije.

U odbranu krstionice došli su i opozicioni odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine. Bili su i potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i predsednica SO Kotor Dragica Perović, te poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.
 

2024 © - Vesti online