Utorak 02.04.2019.
17:24
Vestionline

Sutra u Beogradu zaseda Odbor za digitalizaciju Evrokomora

Tanjug
Marko Čadež

Osim Čadeža, učesnicima sastanaka obratiće se i Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.
 
- Činjenica da u Srbiji prvi put zaseda jedan odbor Evrokomore, kao najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 44 komorska sistema sa 1700 lokalnih i regionalnih komora i  oko 20 miliona kompanija članica,  značajno je za našu zemlju i region i priznanje Privrednoj komori Srbije za aktivnosti koje sprovodi  na polju digitalizacije, uz pomoć evropskih partnera - ocenio je Marko Čadež, uoči sutrašnjeg sastanka u Palati Srbija.
 
Evropske komore, po rečima Čadeža, imaju veoma važnu ulogu i uticaj u procesu digitalne transformacije svojih kompanija, Odbor predstavlja platformu za razmenu iskustava u ovoj oblasti, a ključna tema beogradskog zasedanja Odbora biće zajednički  projekti za primenu postojećih i kreiranje novih, inovativnih digitalnih alata za podršku kompanijama.
 
- Ovde u Beogradu pokrećemo diskusiju o kreiranju zajedničkih komorskih usluga koje bi sve komore pružale svojim članicama, čime bi privrednici dobili najbolju moguću i istu uslugu ma u kojoj zemlji poslovale, a komore uštedele značajan novac - objašnjava Čadež.
 
Predstavnici evropskih komora - austrijske, francuske, španske, italijanske, holandske i komora regiona predstaviće svoju dobru praksu - elektronske usluge koje su razvile za članstvo i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda. 
 
Privredna komora Srbije, koja je digitalizovala većinu svojih servisa za privredu, ima 63 digitalne usluge na ePortalu i prva je u regionu krenula u digitalnu transformaciju privrede, ovoga puta prezentovaće svoj program podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća i svoju novu elektronsku aplikaciju "PKS instant Pay“, koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem.
 
Na ovogodišnjem, Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji organizuju Kabinet predsednice Vlade, Kancelarija za elektronsku upravu i Privredna komora Srbije, učestvovaće više od 2000 privrednika iz oko 900 kompanija -  Srbije, regiona i sveta. I to ne samo kompanija iz IKT sektora, već iz svih segmenata privređivanja od poljoprivrede i energetike, preko industrije do usluga, koje svoj razvoj već zasnivaju ili  svoje poslovanje planiraju na digitalnim rešenjima.
 
Na samitu će svoje svoje proizvode, rešenja i iskustva u primeni digitalnih modela poslovanja prezentovati, oko 80 velikih i manjih kompanija i više od 50 inovativnih start-up firmi iz celog regiona.
 
- Posebno je značajno učešće velikih, regionalnih, telekomunikacionih i IT kompanija i evropskih korporacija iz ovog sektora koje posluju u regionu a koje pružaju rešenja za  digitalizaciju Zapadnog Balkana. Samit će biti prilika za njihovo  povezivanje, razgovore o umrežavanju kako bi udružene bile tehnološki što spremnije da iznesu velike projekte od interesa za ceo Zapadni Balkan - kaže Čadež.
 
Po predsedniku PKS, poseban kvalitet ovogodišnjeg samita je učešće više od 50 inovativnih, tehnoloških startapa iz regiona u sajamskom delu programa.
 
Za njih je to šansa, kaže, da prezentuju svoje inovacije i povežu se sa velikim kompanijama iz najrazličitijih oblasti privređivanja iz regiona i sveta, koje imaju kapital i koje se u složenim procesima modernizacije i tehnološkog osavremenjavanja svog poslovanja sve više oslanjaju na ideje i projekte manjih a inovativnih kompanija.
 
Tokom Samita organizovaće se i niz panel diskusija posvećenih pitanjima od značaja za sve ili pojedinačne sektore privrede, od digitalizacije industrije, logistike, agrobiznisa, finansijskog sektora, do razvoja tržišta radne snage prema potrebama digitalne ekonomije.
 

2024 © - Vesti online