Utorak 02.04.2019.
17:55
Vestionline, Tanjug

CarGo se obratio Evropskoj komisiji

youtube/Car:Go Go Anywhere
 

Guberinić je u pismu naveo "negativne posledice po konkurenciju i potrošače zbog nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji ne samo da stvara pravnu nesigurnost, već je čitav proces njegovog donošenja, ali i sprovođenja veoma kontroverzan", piše u saopštenju.

- Radna grupa zadužena za izradu Zakona sastojala se samo od predstavnika Ministarstva saobraćaja i predstavnika taksista, a sa druge strane predstavnici alternativnih vidova prevoza nisu imali priliku da učestvuju u grupi - napisao je Guberinić u pismu EK. 

Dodao je i da je Komisija za zaštitu konkurencije dala mišljenje da izmene Zakona ograničavaju konkurenciju i zatražila promenu spornih delova, ali je Zakon usvojen nepromenjen.

Guberinić je naveo da je "Ministarstvo saobraćaja postupalo suprotno zakonu Srbije, a posebno u primeni Zakona, kada je formirana još jedna radna grupa, ali za implementaciju Zakona, koja se sastoji od istih članova koju su izradili Zakon".


- To je flagrantno kršenje principa podele vlasti - ocenio je i dodao da "ta radna grupa sprovodi mere poput podnošenja krivičnih prijava protiv predstavnika alternativnih vidova prevoza i vrši stalnu javnu klevetu koja je usmerena na naše isključivanje sa tržišta i istovremeno postavlja prepreka za ulazak potencijalnih konkurenata". 

- Cenim vašu pažnju o ovom pitanju, koja je od velike važnosti za održavanje slobodne konkurencije na srpskom tržištu, a još važnije zbog predstojećeg pristupanja Srbije Evropskoj uniji - naveo je Guberinić u dopisu Evropskoj komisiji.

Napomenuo je i da se privredno društvo "CarGo Technologies" zajedno sa još 15 preduzetnika nedavno obratilo Komisiji za zaštitu konkurencije sa zahtevom da ispita da li su taksi predstavnici narušili konkurenciju "jer su dogovorom između sebe formirali kartel, koji ima za cilj eliminaciju svakog potencijalnog učesnika na tržištu, koji nije taksi", navodi se u saopštenju kompanije CarGo.

2024 © - Vesti online