Utorak 02.04.2019.
15:07
Vestionline

Han: Kako "izaći iz ćorsokaka" Beograda i Prištine?

EPA/Boris Pejovic
Johanes Han

Sporazum će, kaže, biti definisan na stotinama strana. Han je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaju razjašnjenje budućih odnosa - poručio je Han.

Sporazum između Makedonije i Grčke ima imeđu 35 i 40 strana.

- Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane - poručio je Han.

On je tokom debate o budućnosti EU politike proširenja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

- Sada kad dođe do problema prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godna je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak - ocenio je evropski komesar.

Han je naglasio da je u osnovi i fokusu politike proširenje EU napredak u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije, Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki partner na kraju pregovora mora da "stoprocentno podržava spoljnu politiku EU".

- Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU - odgovorio je Han.

2024 © - Vesti online