Utorak 02.04.2019.
11:57
Vestionline

Britanski bloger razbesneo Pacolija

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Bedžet Pacoli

Filips je objavio deset snimaka na platformi Jutjub u kojima je kritikovao Kosovo i optužio pripadnike tzv. OVK da su činili zločine.

Koha piše da se Filips takođe rugao proameričkom sentimentu kosovskih Albanaca.

Pacoli je od ministra unutrašnjih poslova Ekrema Mustafe zatražio da Filips bude deportovan, ali je Mustafa odbio taj zahtev.

Kako navodi "Koha", Pacoli je potom obavestio kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i tzv. Nacionalni bezbednosni savet Kosova o situaciji.

U svom pismu upućenom Mustafi, za koje "Koha" tvrdi da je imala uvid, Pacoli piše da je Mustafino ne preduzimanje dela postavilo opasan presedan i da predstavlja neuspešno delovanje protiv osobe koja je narušila kosovski integritet i suverenitet.

Inače, Grejem Filips razljutio je predstavnike privremenih prištinskih institucija, nazivajući ih "ratnim zločincima i teroristima", zbog čega je kosovski parlament odlučio da mu zabrani ulazak na tu teritoriju, au slučaju da pokuša bio bi deportovan.

Filips je u više navrata na svom Jutjub kanalu izveštavao o bivšoj oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) kao o "terorističkoj organizaciji". 

On je, braneći svoje stavove o Prištini, za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) ranije izjavio da je "Kosovo teroristička država".

- Kosovo je država koju kontrolišu teroriste i ratni zločinci...ljudi bi trebalo da budu svesni toga ko su zapravo (premijer Ramuš) Haradinaj i (predsednik Hašim) Tači - izjavio je Filips.

Filips, koji tvrdi da je njegovo izveštavanje potpuno nezavisno, kao i da radi isključivo na projektima koje on lično bira, izjavio je i da je bio iznenađen brojem pretnji dobijenih povodom njegovog izveštavanja o situaciji na Kosovu.

- Očekivao sam, naravno, takve povratne reakcije, ali me je iznenadio broj pretnji smrću - rekao je Filips, navodeći da je dobio na stotine pretnji smrću od kosovskih Albanaca, koji su ga optuživali da širi rusku propagandu.

2024 © - Vesti online