Sreda 03.04.2019.
00:12
D. Dekić - Vesti

Euleks odobrio lov na Srbe

EPA
Teroriste slave kao heroje: Kuća Ameda Jašarija u Prekaziju

Pošto je Priština preuzela neke zločine od Euleksa, to odeljenje će se baviti istraživanjem zločina građana Kosova nad civilima od 1998. do 2000, kako je Hodža precizirao, tokom predratnog i ratnog perioda. Nije to sud samo za zločine Srba, uzvraća predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, već i za ratne zločine koje su počinili kosovski Albanci. Drecuna ne čudi ovakvo objašnjenje iz redova Albanaca, jer su, kako je istakao u izjavi za "Vesti", Srbi na KiM stalno na albanskom udaru i protiv njih se podižu lažne optužnice i pronalaze nekakvi lažni svedoci, dok se, kako je rekao, Albancima ne sudi.

- To je diskriminatorstvo i pristrasnost, jer odeljenje koje će biti i za zločine OVK, oni bi izgleda da tempiraju da bude samo za Srbe - rekao je Drecun, istakavši da tako neće moći da se radi.

Goran Petronijević, advokat i nekadašnji sudija na KiM, pojašnjava da se u javnosti dugo govorilo da će se suditi pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

- Ukazivao sam uporno da je to sud za sve zločine bez obzira na nacionalnost, još od osnivanja tog suda. Istrage će obuhvatiti ograničeni period 1998, 1999. i 2000. godinu. Te 2000. godine je bilo najviše zločina za koje je OVK odgovoran, pa za sada samo njih pozivaju, ali neće stati na tome - pojasnio je Petronijević za "Vesti" kako će se pred tim sudom naći svi za koje se sumnja da su činili ratne zločine.

Sude bivši advokati Gotovine i Orića

Od 20 sudija specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine tzv. OVK, osam je sudilo u okviru misije Euleks na KiM, a šest ima iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala. Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača i Florans Artman. Znači, većina sudija ima i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima, što je, kako piše "Politika", potvrdila nimalo tajna večera sudije tog suda Vladimira Mikule i advokata Arijata Kocija, branioca dvojice kosovskih Albanaca osumnjičenih za zločine nad Srbima.

Istrage za Hag

Odeljenja za ratne zločine pri specijalnom tužilaštvu samoproglašenog Kosova formiralo je Ministarstvo pravde samoproglašenog Kosova, a odluku o tome pozdravio je prištinski ogranak Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, koji je i pokretač inicijative 2012. godine.
Odeljenje za ratne zločine sprovodi istrage za Specijalno tužilaštvo u Hagu, o pripadnicima OVK za koje se sumnja da su počinili ratne zločine nad civilima srpske i drugih nacionalnosti.




 

2024 © - Vesti online