Utorak 02.04.2019.
10:10
m.cdm.me, Vestionline

Građani i sveštenstvo čuvaju krstionicu: Država da odustane od rušenja (VIDEO)

facebook.com
 

"Najavljeno u devet, a došli su prevarno u 4.35 sati sa ugašenim svjetlima sa mora pokušavši tajno i nečujno da opkole Krstioncu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo u službi Božijoj", naveli su na stranici Manastira.

Sveštenik je pozvao policajce da se povuku, da pođu kućama i zagrle svoju decu, kako bi, kako je dodao, bili ponosni na očeve "koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju".

Kako prenosi portal Boka news, policija je pozvala sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklone".

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Podsjetimo, ranije je Ministarstvo održivog razvoja i turizma naložilo MCP da ukloni ovaj objekat, ali oni to nisu uradili u ostavljenom roku. U skladu sa zakonom, Ministarstvo je po oglasu angažovalo "treće lice" da to učini.

Inspektori Morskog dobra su još u decembru prošle godine obavestili Ministarstvo da su obilazeći teren zatekli ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cveća. Iako je gradnja zabranjena, graditelji koje je angažovala MCP nisu se obazirali i dovršili su početi posao.

2024 © - Vesti online