Utorak 02.04.2019.
08:43
Tanjug, Vestionline

Čović: Tražićemo zatvaranje granica BiH

Vesti
Dragan Čović

Čović je nakon sednice Predsedništva HNS-a novinarima rekao da BiH mora da se ponaša kao uređeno pravno društvo, iako su, kako je rekao, svesni da ona to nije.

- Moramo znati ko nam se nalazi u državi. Mi ništa od toga ne znamo. Niti znamo ko je ušao u državu ni gde se nalazi - ukazao je Čović.

Naglasio je da mora zaživeti društvo koje će svim žiteljima države osigurati bezbednost, da to nema veze s nacionalnošću i da su to realni problemi.

- Sa te strane, tražićemo da institucije zatvore granice. Prvo ćemo ići prema izmenama zakona, da oni koji uđu u BiH lakše zataže azil, mada je evidentno da niko ovde ne želi azil, ali da može dobiti odgovor za 48 sati. Ovo je problem cele BiH - rekao je Čović novinarima nakon sednice Predsedništva HNS-a.

Takođe, osvrnuo se i na navodnu "aferu selefije", rekavši da je sve što se do sada moglo čuti samo "jedna špekulacija, igra određenih ljudi da stvore jedan poseban ambijent u BiH uoči nekih događanja".

- Ovo nije prvi put da se radi na ovakav način. Ako se nešto tvrdi onda se to mora i dokazati. Ovako se svašta nagađa, da je neko nekoga zvao i tako dalje. To dovoljno govori da mi kao država funkcionišemo. Kad to kaže resorni ministar ali bez ikakvih detalja, onda se otvaraju brojna pitanja - izjavio je Čović.

Očigledno se, dodao je, pokazuje na kojem je nivou funkcionisanje pravne države. Tvrdi da je ta priča lansirana zbog dolaska hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića u Neum.

Neko će reći, naveo je, da je sve urađeno zbog predsednice (Kolinde) Grabar Kitarović, a neko drugi da je zbog tužiteljke Tadić.

- Zbog svega sam jako zabrinut jer ako se može ovako špekulisati, onda stvari nisu dobre. Pitali su me ovih dana koliko će još vremena proći dok se ne otkriju nalogodavci i izvršitelji atentata na Jozu Leutara. Pa dok je ovakva pravna država nikad nećemo saznati ko su naručioci ne samo tog nego i brojnih drugih ubistava - rekao je Čović, preneo je portal Dnevnik.

2024 © - Vesti online