Ponedeljak 01.04.2019.
16:20 >> 16:21h
I. Subić

Nemanja Maksimović za "Vesti": Spremni za velika dela

MN Press
Standardan: Maksimović u meču protiv Crne Gore

Nekadašnji "zlatni orlić" sa Novog Zelanda postao je orao oštrih kandži i velikih krila, spreman da ponovi dela zbog kojih je od 2015. ljubimac nacije. Nemanja Maksimović je krajem 2018. i početkom 2019. postao standardni reprezentativac Srbije, nezamenljiv na poziciji zadnjeg veznog, bez obzira na to da li je u timu zamenik kapitena i jedan od najboljih igrača "orlova" Nemanja Matić. Maksimović (24) je za "Vesti" govorio o učinku u reprezentaciji, Ligi nacija, utakmicama protiv Nemačke i Portugala, ali i šansama "orlova" da se plasiraju na EURO 2020. Navijači nemaju dilemu, partijama u Ligi nacija, kao i protiv Nemačke i Portugala, zacementirali ste mesto u startnoj postavi "orlova" na duži period.

- Prijaju mi pozitivni komentari, ali uvek želim da odigram bolje. Igranje za reprezentaciju je vrhunac karijere i u svakom meču sam uvek davao maksimum, od mlađih kategorija do A tima.

Proces podmlađivanja nacionalnog tima počeo je u Ligi nacija, kad je selektor Krstajić odlučio da "u vatru" baci nekoliko mlađih igrača, među kojima ste i vi?

- Posle Mondijala je odlučeno da mi mlađi dobijemo šansu i mislim da smo je iskoristili na najbolji mogući način. U Ligi nacija smo osvojili prvo mesto, obezbedili plasman u Ligu B, pokazali smo da smo spremni da preuzmemo odgovornost i da zajedno sa grupom starijih i iskusnih fudbalera možemo da budemo kompaktan i jak sastav.

Posle Lige nacija usledio je i odličan start u kvalifikacijama za EURO.

- Osvojili smo zaista veliki bod. Prvi susret je uvek najteži, a mi smo još igrali protiv aktuelnog šampiona Evrope. Portugal je imao imperativ pobede posle kiksa protiv Ukrajine. Poveli smo na vreme, posle toga imali potpuno otvorenu utakmicu, gde je moglo da se okrene i na našu i na njihovu stranu. Sve u svemu mislim da je remi realan rezultat i da će nam taj bod mnogo značiti u nastavku kvalifikacija.

Pre Portugala, imali ste i okršaj protiv Nemačke u Volfzburgu.

- Što se tiče Nemaca, to jeste bio prijateljski duel, ali samo na papiru. Za nas je to bio početak kvalifikacija. Odigrali smo dobru utakmicu, imali neke šanse da postignemo i drugi pogodak, a na kraju smo naivno primili izjednačujući gol. Pozitivno je što posle toga nismo pali, pokazali smo karakter, imali smo veliki broj mladih igrača koji su još jednom pokazali da na njih može ozbiljno da se računa.

Kvalifikacije za EURO se nastavljaju u junu gostovanjem u Ukrajini.

- Najvažnije je da smo sad puni samopouzdanja. Osam utakmica ne znamo za poraz, remizirali smo sa Nemcima i Portugalcima i to bi trebalo da znači nešto. Rastemo iz meča u meč, sazrevamo i verujem da smo na pravom putu i da ćemo obezbediti direktan plasman na EURO - zaključio je Maksimović.

 

Prijaju pohvale od Paunovića

Učenik i učitelj: Maksimović i Paunović

Veljko Paunović, selektor "zlatnih orlića", rekao je nedavno za "Vesti" da Srbiju predvođenu vašom generacijom vidi u polufinalu narednog Evropskog prvenstva ili Mondijala u Kataru 2022. Kako komentarišete tu izjavu?

- Paunović nas odlično poznaje i ima ogroman uticaj na razvoj naših karijera, ne samo zbog osvojene titule na Novom Zelandu. Hvala mu na lepim rečima, a moji saigrači i ja želimo da ostavimo dubok trag i preuzmemo odgovornost. Utakmice u Ligi nacija, ali i mečevi protiv Nemačke i Portugala su pokazale da nema potrebe da se plašimo nijednog rivala i da sa svima možemo ravnopravno da se nosimo. Svi želimo da opravdamo očekivanja navijača, za početak da se plasiramo na EURO, a posle je sve moguće.
 

Novi Zeland za sva vremena

 
Meč za nezaborav: Maksimović u duelu protiv Brazila

Najveći uspeh srpskog fudbala u istoriji je osvajanje titule svetskog prvaka za igrače do 20 godina, pod vođstvom selektora Veljka Paunovića. Maksimović je bio jedan od ključnih igrača te ekipe, ne samo zbog pogotka u produžetku finala protiv Brazila. Pružao je fantastične partije i već tad je bilo jasno da ima kvalitet za najveće domete:

- Ta titula je bez sumnje najveći uspeh srpskog fudbala. Imao sam sreću da postignem gol protiv Brazila koji će se zauvek pamtiti, ali i on je bio posledica dobrog rada cele ekipe i stručnog štaba i odlične atmosfere koja nas je krasila. Obradovali smo ceo narod, a sad nam preostaje da kao i seniori ostvarimo neki zapažen uspeh po kom će nas pamtiti.
 

Neka drugačija Zvezda

Kao dete, ponikao je u Crvenoj zvezdi, ali nije dočekao priliku da se afirmiše u voljenom klubu. Maksimović se još jednom osvrnuo na činjenicu da je kao vrlo mlad napustio Zvezdu i srpski fudbal.

- Kada sam ja bio u Crvenoj zvezdi, situacija je bila drugačija nego danas, to su bila neka druga vremena. Klub nije funkcionisao kao što je to slučaj u poslednje dve, tri godine. Bilo je mnogo problema u klubu kad sam ja bio omladinac. Svako od nas mladih iz te generacije je na kraju iz prelaska iz omladinskog u seniorski staž krenuo svojim putem. Mnogo saigrača se, nažalost, izgubilo u tom putu, a bila je to veoma talentovana generacija. Mislim da sam napravio najbolji mogući potez u tom trenutku. Srećan sam što je klub stao na noge i što ostvaruje odlične rezultate, kako na domaćem, tako i na evropskom planu. Za mene se ispostavilo da sam napravio odličan potez odlaskom u Sloveniju. Preko Domžala je moja karijera krenula u pravom smeru!
 

Ništa bez rodnog kraja


Maksimović je ponosan na svoj rodni kraj, Banju Koviljaču i Loznicu:

- Zbog brojnih obaveza ne stižem toliko često da dođem u rodni kraj. Nisam bio od kraja decembra, igramo stalno utakmice, kad je pauza u prvenstvu Španije onda sam sa reprezentacijom, tako da nemam slobodnog vremena. Ali, generalno, kad god sam u Srbiji, vreme provodim u rodnom kraju.

Astana ozbiljan klub

Sagovornik "Vesti" je 30 meseci karijere (februar 2015 - jul 2017) proveo u Astani. Za klub iz Kazahstana ga vezuju lepa sećanja, ne samo zbog osvojenih titula i igranja u Ligi šampiona. Maksimović je u plej-ofu postigao gol kojim je njegov tadašnji klub prvi put obezbedio plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

- Astana je ozbiljan, organizovan klub, proveo sam tamo divne trenutke. Boravak u Kazahstanu i stalno igranje jakih evropskih utakmica mi je mnogo pomoglo u razvoju karijere. Dobio sam važnu ulogu u timu kao mlad igrač i zaista je to bio veliki korak napred za mene posle Domžala.

Korak po korak do Lige šampiona

Blista u dresu Hetafea: Nemanja Maksimović

Prelazak u Hetafe bio je odličan potez Maksimovića. Vezista "orlova" blista u klubu iz predgrađa Madrida, u koji je stigao letos iz Valensije, obavezavši se ugovorom na vernost do juna 2024. Hetafe je apsolutni hit španskog šampionata. Trenutno se nalazi na četvrtom mestu, koje na kraju prvenstva garantuje plasman u Ligu šampiona, ali Maksimović ističe da se niko u klubu ne opterećuje konačnim plasmanom na tabeli. Klub sa stadiona Koloseum Alfonso Perez je najbolji plasman u istoriji ostvario 2010. kad je bio šesti. U Evropi je igrao samo u UEFA kupu, u dva navrata, u sezonama 2007/08 i 2010/11.

- Svesni smo da možemo da ostvarimo najbolji plasman u istoriji kluba, da možemo i u Ligu šampiona, ali do kraja prvenstva ima još deset kola i idemo korak po korak, meč po meč, kao što smo to činili od početka šampionata. Na početku sezone mnogi su nam predviđali grčevitu borbu za opstanak, a mi smo u vrhu tabele. Igramo timski, hrabro protiv svakog rivala, ni na jednoj utakmici se nismo unapred predavali. Iz takvog pristupa igri iskočili su iskusni fudbaleri, Haime Mata i Horhe Molina, naši najbolji strelci.

Srpski reprezentativac je u klub iz Madrida stigao letos iz Valensije.

- U Hetafe sam stigao posle šest meseci neigranja u Valensiji. Ispostavilo se da sam doneo najbolju odluku. Hetafe je dobro organizovan klub. Želeo sam da dobijem pravu šansu i igram u kontinuitetu. Zadovoljan sam i učinkom i izborom kluba. Znao sam gde dolazim, trener Hoze Bordalas mi je odmah po dolasku rekao šta očekuje od mene i zahvalan sam mu na ukazanom poverenju. Svi u klubu želimo da obradujemo navijače i učinimo ih ponosnim na kraju sezone - podvukao je Nemanja.

Španska liga nikad jača

Kvalitet La Lige nikad nije bio ujednačeniji.

- Nikad nije bila ovako jaka i ujednačena, sa tim se slažu svi stručnjaci ovde. Stvari se začas promene, svako svakog može da pobedi. Bilbao je za pet kola od borbe za opstanak postao kandidat za izlazak u Evropu, videli ste posrtanja Reala i kod kuće i na strani, neočekivane kikseve Sevilje, čak je i Barselona imala nekoliko iznenađujućih neuspeha. Sve je otvoreno u poslednjih deset kola, i u gornjem i u donjem delu tabele.

Prelepi Madrid

Vezista "orlova" ističe da je prezadovoljan životnim uslovima u Madridu:

- Stvarno prelep grad za život. Živim u predgrađu Hetafeu, tako da smo malo izdvojeni od gužve, imam mir, petnaestak minuta kolima od centra grada. Španija je generalno super država za život, ljudi su opušteni i druželjubivi, stalno je lepo vreme, tako da sam veoma zadovoljan životom ovde.

 

2024 © - Vesti online