Subota 14.11.2009.
06:00
Tanjug

"Čehoslovačka plišana revolucija 1989"

Povodom obeležavanja 20. godišnjice plišane revolucije kroz ovu postavku će biti objedinjene dve izložbe u organizaciji ambasada Republike Česke i Republike Slovačke u Beogradu.


Ambasada Republike Češke priređuje izložbu pod nazivom "1989. kroz objektiv fotografa" koja beleži ne samo revoluciju, već i događaje koji su joj prethodili - demonstracije povodom obeležavanja sovjetske okupacije 1968. godine, smrt Jana Palaha, masovni egzodus Nemaca preko Praga na zapad i pad berlinskog zida.
Autori fotografija su Herbert Slavik, Jan Šibik, Radek Bajgar i drugi. Posetioci će imati priliku da pogledaju i dokumentarni film sa autentičnim snimcima iz novembra i decembra 1989. godine.


Deo postavke koju priređuje Ambasada Republike Slovačke pod nazivom "Putem plišane revolucije: Slovačka posle 1989. godine" biće predstavljen taj događaj viđen očima Slovaka i dvadesetogodišnje putovanje do napredne države u srcu Evrope.
"Plišana revolucija" ili "nežna revolucija" je trajala od 17. novembra do 29. decembra 1989. godine i bila je nenasilna revolucija koja je dovela do zbacivanja komunističke vlasti u tadašnjoj Čehoslovačkoj.


Policija je ugušila mirne studentske demonstracije u Pragu 17. novembra i taj događaj je pokrenuo seriju demonstracija koje su trajale do kraja decembra u kojima je učestvovalo pola miliona ljudi.


Kako je došlo do raspada komunističkih režima u drugim zemljama istočne Evrope i usled sve masovnijih uličnih protesta, Komunistička partija Čehoslovačke se 28. novembra odrekla vlasti i ukinut je jednopartijski sistem, a mesec dana kasnije Vaclav Havel je izabran za predsednika države.


U junu, 1990. godine, u Čehoslovačkoj održani demokratski izbori, prvi posle 1946. godine, navodi se u saopštenju.


Izložba će biti otvorena do 22. novembra.

2024 © - Vesti online