Ponedeljak 01.04.2019.
13:56
Vestionline

Brnabić: Priština ugrožava osnovna prava Srba na Kosovu

EPA/Koca Sulejmanovic
 

- Ne očekujem ništa dobro od te odluke. Ljudi koji ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava, slobodu medija, pale keks na nacionalnoj osnovi, stvarno ne mogu da verujem niti očekujem da će se na najozbiljniji način baviti zločinima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova nad ne samo srpskim, nego i nealbanskim, ali i albanskim stanovništvom na Kosovu - rekla je Brnabić, prenosi Tanjug. 

Ona je navela da politički lideri iz Prištine sprečavaju osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji. 

Dodala da je da je Srbima na KiM u potpunosti uskraćena sloboda medija jer od 21. novembra prošle godine nemaju pravo da na teritoriji KiM dobijaju novine iz centralne Srbije na srpskom jeziku.

Podsetimo, Kosovski sudovi preuzeli su slučajeve ratnih zločina od Euleksa, a oni će se, pored ratnih zločina koje su počinili pripadnici takozvane OVK nad srpskim i drugim civilima, baviti i navodnim zločinima Srba nad Albancima.

Problem predstavlja to što mnogi od tih osumnjičenih Srba žive, kako se pretpostavlja, u centralnoj Srbijim što otežava rad odeljenja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Još od 2012. godine traje lobiranje da kosovsko odeljenje za ratne zločine postane operativno. 

To odeljenje, prema strategiji bavljenja ratnim zločinima, biće ojačano, tako da će imati ukupno pet tužilaca i pomoćno osoblje.

Prema rečima kosovskog tužioca Sile Hodže, primljen je znatan broj predmeta od Euleksa, zbog čega će biti neophodno dodatno osoblje. 

2024 © - Vesti online