Ponedeljak 01.04.2019.
14:26
nationalgeographic.rs, Vestionline

Prve antibebi pilule za muškarce uskoro u prodaji?

pixabay.com
 

U ispitivanju koje je trajalo 28 dana niko od učesnika nije ispoljio neželjena dejstva leka - a to je problem koji je do sada pokvario svaki pokušaj da se ovakve pilule uvedu u upotrebu.

Kako funkcioniše tableta?

Naučnici navode da zahvalnost za uspešno testiranje duguju aktivnom sredstvu koje se nalazi u sastavu pilule i koje je dva hormona u jednom. Reč je o kombinaciji progesterona i modifikovanog testosterona. Ovaj hibridni molekul omogućava da se u telu uvek održavaju izbalansirani nivoi hormona.

- Kombinacijom progesterona i testosterona izbegavaju se smanjen seksualni nagon i drugi zdravstveni problemi koji nastaju kao posledica izmenjenog prirodnog balansa hormona - objasnila je doktorka Kristina Vang za Live Science. Doktorka Vang je radila na testiranju pilula na Univerzitetu u Vašingtonu, pri Školi medicine, u Sijetlu.

Kada su hormoni odvojeni, procesima u telu se identične doze oslobađaju različitom brzinom. Progesteron sprečava proizvodnju sperme i smanjuje prirodni nivo testosterona, a ako se testosteron previše smanji povećava se verovatnoća od nastajanja zdravstvenih problema poput krvnih ugrušaka, depresije itd.

Ideja je da se hormoni oslobađaju istovremeno i isto tako sinhronizovano smanjuju.

- Budući da pilula koju smo osmislili sjedinjuje progesteron sa nečim što je približno slično testosteronu, takav molekul omogućava da nivo sperme bude dovoljno nizak, a da istovremeno postoji dovoljan nivo modifikovanog polnog hormona koji će održavati ostale funkcije normalnim” - istakla je doktorka Vang.

Postupak testiranja

Tokom 28 dana ispitanici su podeljeni u tri grupe uzimali pilule od 200 i 400 miligrama aktivnog sastojka ili su dobijali pilule sa namenom placebo efekta. Testiranjem je utvrđena samo bezbednost leka, ne i njegova delotvornost - da bi lek delovao potrebno je između 60 i 90 dana da prođe da bi se proizvodnja sperme smanjila.

Nijedan od ispitanika nije potvrdio potencijalna neželjena dejstva - povišen krvni pritisak ili depresiju. Ipak, 22 učesnika (od ukupno 30) prijavila su pojavu akni, glavobolje, smanjenje seksualnog nagona, blagu erektilnu disfunkciju i umor, kao i povećanje telesne težine između 2 i 4 kg, u zavisnosti od doze leka. Među njima su se našle i tri osobe koje su dobijale lažnu pilulu.

Nerazjašnjeno je još uvek šta bi se desilo ukoliko bi se pilule uzimale tokom dužeg perioda. Trenutno se sprovode tromesečna ispitivanja na pacovima i majmunima, a kada se utvrde njihovi rezultati ista istraživanja će se sprovesti na ljudima. 

Krajnji cilj je da se pilula tranformiše u injekciju, jer muškarci nisu raspoloženi da svakodnevno uzimaju pilule.

Rezultati su predstavljeni 24. marta na ENDO 2019. - godišnjoj konferenciji Udruženja Endokrinologa, a studija je objavljena nešto ranije - 1. februara u magazinu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

2024 © - Vesti online