Ponedeljak 01.04.2019.
09:50
Vestionline

Udarac za Erdogana: Ankara pripala opoziciji, u Istanbulu neizvesno

EPA
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan, koji dominira turskom politikom od dolaska na vlast pre 16 godina, bio je u kampanji dva meseca uoči jučerašnjeg glasanja, koje je opisao kao "pitanje opstanka" za Tursku. Turski mediji preneli su da je kandidat Republikanske narodne stranke (CHP) Mansur Javas pobedio u Ankari, ali je rezultat u Istanbulu neizvestan, a obe strane su proglasile minimalne pobede.

"Ljudi su glasali za demokratiju, odabrali su demokratiju", rekao je opozicioni lider Kemal Kilidždaroglu i proglasio pobede svoje sekularne CHP u Ankari, Istanbulu i obalskom gradu Izmiru, trećem po veličini u Turskoj.

Turska lira, koja je bila nestabilna u nedelji uoči izbora, ponovo je danas oslabila za 1,2 odsto prema dolaru, na kurs od 5,62.

Vladajuća AKP tvrdi da je bivši premijer Binali Jildirim porazio svog suparnika iz CHP Ekrema Imamoglua za samo 4.000 glasova. Oba kandidata dobila su po više od četiri miliona glasova. Imamoglu tvrdi da vodi za 28.000 glasova i da je ostalo da se prebroji još samo 2.000 glasova.

Erdogan je u govoru pristalicama u Ankari, kako se čini, prihvatio poraz AKP u Istanbulu, ali je rekao da njegova stranka drži najveći broj delova grada.

"Čak i ako smo izgubili poziciju gradonačelnika, okruzi su pripali AKP-u", rekao je Erdogan.

On je obećao da će se Turska sada fokusirati na problematično stanje ekonomije uoči opštih izbora 2023. godine.

2024 © - Vesti online