Nedelja 31.03.2019.
14:35
S. Đurić - Vesti

"Marjanović me vratio u profesiju"

Z. K. Munja
Dugo se bavio produkcijom: Tihomir Stanić

U akcionoj krimi seriji, koja se na svojevrstan način nadovezuje na Antonijevićevo delo o srpskoj policiji "Ubice mog oca", ovog puta pratimo rad tajnih službi, koju nam, između ostalih, dočaravaju Žarko Laušević, Aleksandar Berček, Nebojša Dugalić, Nenad Jezdić i plejada mladih glumaca poput Milana Marića, Marte Bjelice, Vanje Dujović, Radovana Vujovića i mnogih drugih.

Među njima je i doajen srpskog glumišta Tihomir - Tika Stanić, i to u liku inspektora Marjanovića, koga smo upoznali u seriji "Ubice mog oca". Staniću je ova uloga, kako ističe, veoma značajna, pa ga je nova saradnja sa Gagom Antonijevićem veoma obradovala.

- Znao sam mesecima unazad, od kada se rodila ideja da se ja kao inspektor Marjanović pojavim u epizodnoj ulozi u seriji "Držani službenik", i da se tako poveže na neki način ta javna služba bezbednosti sa ovom tajnom službom, sa kojom sigurno ima vezu. Ono što je zanimljivo za moju prvu pojavu, ovi iz BIA, glavni junaci, kažu: "Ko je pustio onog kriminalca Marjanovića." Tu očigledno postoji antagonizam između tih službi, kao što postoji i u raznim drugim društvenim sferama - kaže Stanić.

Za Stanića lično, uloga inspektora Marjanovića se dogodila poput životne prekretnice:
- Meni izuzetno znači jer mi je vratila samopouzdanje, vratila me je u profesiju. Dugo sam se bavio produkcijom, pa se tu nisam baš najbolje proveo. Znate, glumac koji ne glumi nije ništa. Glumac, kao i svaki čovek, tek kada radi svoj posao jeste kompletna ličnost i ličnost vredna pažnje. Glumac koji ne igra oseća neko unutrašnje nezadovoljstvo zbog te činjenice i postaje neprijatan i bližoj i daljoj okolini, a kada radi, i nije važno da li svaki put dostigne svoj ideal i kvalitet koji je sam sebi zacrtao, tek tada širi neku pozitivnu energiju i bude dobar i sebi i drugima.

Energija kojom danas zrači Tihomir Stanić jasan je pokazatelj da je Gaga Antonijević, kao idejni tvorac, autor i producent serije, uradio dobar posao.

Svetski standardi

Ono što takođe Stanića raduje jeste izvrstan scenario Dimitrija Vojnova, koji ga je, kako tvrdi, i nakon čitanja držao u nekoj vrsti napetosti tokom pretpremijernog glednja prve dve epizode.
- To je prava špijunska serija sa svim svetskim standardima. Zaista, tu su se našli vrsni stručnjaci. Tu je direktor fotografije, Miloš Kodemo, koji je dugo pekao zanat u američkim produkcijama, radio je i kao direktor fotografije u nekoliko filmova. On je sada na vrhuncu i zanatskog i kreativnog umeća. Gaga Antonijević je to prepoznao. Vidite koliko je on ljudi afirmisao pažljivim kastingom. I on je došao iz Amerike, i nije znao i nije poštovao hijerarhiju koja je nakako uspostavljana ranijih godina kod nas, nego je u odnosu na uloge birao glumce. Ispostavilo se da je u "Ubicama mog oca" na scenu doveo baš mnogo fenomenalnih mladih glumaca i dao im divne uloge. I mene je s ulogom inspektora Marjanovića nekako vratio u profesiju, u život.

Odlični glumci

Za svoje kolege Nebojšu Dugalića i Žarka Lauševića Tika smatra da su dobili uloge u kakvim ih ranije nismo gledali. Ističe mladu Martu Bjelicu kao spretnu operativku tajne službe, kao i Milana Marića, koji tumači glavnu ulogu.
- Gledaćemo plejadu odličnih glumaca u odličnim ulogama, koje su, pre svega, dobro napisane. Produkciono je to na visokom nivou i uspostavilo je standard, što se u suštini, moralo desiti. Da se to nije desilo, izgubili bismo publiku, jer publika danas može da gleda na Internetu najbolje serije svetske produkcije. Dakle, ili ćemo ih dostići, a imamo tu prednost što smo na svom jeziku i u svom miljeu, ili ćemo polako nestajati.

2024 © - Vesti online