Ponedeljak 01.04.2019.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Sedam znakova da tokom spavanja prestajete da dišete i time rizikujete infarkt i šlog

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rano otkrivanje i terapija mogu da smanje rizik od štetnih posledica, ali najpre morate da budete svesni da se nešto zapravo dešava. Ovo su 7 najpoznatijih znakova da imate problem sa spavajućom apneom.

Stalno ste umorni

Umor je jedan od glavnih simptoma spavajuće apnee, jer kada prestanete da dišete mozak šalje signal da se probudite, a vi toga uopšte niste ni svesni. Mozgu treba da bude budan najmanje 30 sekundi da bi shvatio da ste budni, a buđenje i na par sekundi je dovoljno da se poremeti vaš san i spavanje i da se ujutru probudite umorni. Zato što je ovo česta pojava, lekari posmatraju i prate i druge simptome.

Glasno hrčete

Ovo je drugi najčešći simptom spavajuće apnee. Disanje kroz delimično zatvorene disajne puteve izaziva vibracije koje dovode do zvuka hrkanja, a najopasnije su pauze koje se javljaju između hrkanja. Osoba sa kojom spavate može da primeti da vi pored hrkanaj s vremena na vreme i krkljate u pokušajima da ponovo udahnete.

Možete da zaspite bilo kad i bilo gde

Ako ne možete da izdržite da odgledate film do kraj u bioskopu ili možete da zaspite u prevozu posle posla možda imate problem. Kako vam je san isprekidan i poremećen možete da zaspite čima vam glava malo padne.

Loše ste volje i imate problema sa pamćenjem

Promena raspoloženja i problemi sa pamćenjem su posledica nedovoljnog spavanja i dolaze u korak sa spavajućom apneom. Kada se budite više od 15 puta u toku noći, vaše telo ne pada u fazu dubokog i regenerišućeg odmora. Ovo se negativno odražava na rad memorijalnog centra u mozgu, pa imate problema da se setite gde ste parkirali ili šta ste hteli da kupite kada uđete u prodavnicu.

Jutarnje glavobolje

Kada gubite dah dok spavate, vašem telu fali kiseonik, naročito mozgu. Zato se budite sa glavoboljom svakog jutra. Ovo nije uobičajena glavobolja već ona koja prolazi za sat vremena nakon buđenja kada se mozak oporavi i primi dovoljno kiseonika.

Idete u toalet noću

Dok buđenje u sred noći zbog mokrenja može da bude i posledica starenja i uvećanja prostate, može da ukazuje i na ovaj ozbiljan problem. To se zove nokturija, kada se budite lakše jer ne padate u fazu dubokog sna pa onda mislite da je to zbog potrebe da ispraznite bešiku.

Suva usta i grlo

Kada hrčete, vazduh prolazi kroz vasu usnu duplju i suši sluzokožu zbog čega se budite suvih usta i grla.

Šta trebate da preduzmete ako sumnjate da imate ovaj problem?

Ukoliko vam bilo koji od ovih simptoma izgleda poznato, odmah se javite lekaru. On će vas poslati na analizu spavanja gde će se utvrditi sa čime zapravo imate problem kada spavate. Ukoliko prestajete više od 5 puta u toku noći da dišete vaš doktor će vam preporučiti adekvatnu terapiju.

2024 © - Vesti online