Nedelja 31.03.2019.
03:30
Telegraf.rs, Vestionline

Ove namirnica čine da izgledate starije i uništavaju vašu kožu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šećer, nezdarve masti, previše soli, alkohol i kofein mogu da unište korisne proteine i da vas dehidriraju, a uz sve to naša koža pati najviše. Ovo je lista od 10 namirnica koje imaju loš uticaj na našu kožu i trebate ih oprezno jesti.

Šećer uništava proteine i lipide

Šećer je odgovoran za gojenje, bore, opuštenu kožu i loše zdravlje. Previše šećera pokreće proces poznat kao glikacija - konzumiranje više šećera nego što naše telo može da preradi i čini da se glukoza vezuje za proteine i lipide. Ovo šteti koži i kolagenu koji se nalazi u njoj i potpomaže nastanak bora.

Transmasti usporavaju protok krvi kroz kožu

Nalaze se u brzoj hrani, prženoj hrani, margarinu i tako dalje. Ne samo da povećavaju rizik od srčanih oboljenja već zapušavaju arterije i krvne sudove koji prolaze kroz kožu. Oslabljena prokrvljenost kože dovodi do prevremenog starenja i bora.

Alkohol povećava nivo toksina

Čaša vina s vremena na vreme neće mnogo da škodi vašem telu, ali redovna konzumacija utiče loše na jetru. Kada vaša jetra radi kako treba, otrovi se šire po vašem telu. Otrovi koji se gomilaju u jetri mogu da oštete kožu koja je tada sklona aknama, otoku, borama, gubitku kolagena, crvenilu, dehidrataciji i natečenosti.

Mala količina zdravih masti

Zdrave masti su ključne za zdravlje naše kože i mladolikost. Smanjuju upalu kože, pojačavaju rast kose i jačaju ćelijske membrane koja sprečava gubitak vode iz ćelija. Zdrave masti možete da nađete u lososu, čia semenkama, avokadu, bademima, klicama pšenice, orasima i semenkama, tamno zelenom povrću, jajima i kokosovom ulju.

So pomaže zadržavanje vode

Mnogo soli ima u siru, pici, čipsu, krekerima, žitaricama i tako dalje. So čini da telo zadržava vodu i daje nam otekli izgled. Utiče na to da se ćelije smanjuju i dovodi do dehidratacije. Nedovoljno vode dovodi do pojave bora i tako koža brže stari.

Mesne prerađevine uzrokuju dehidrataciju

Iak oih mnogi vole, slanina, kobasice i druge mesne prerađevine imaju u sebi mnogo soli i konzervansa. Konzumiranje mesnih prerađevina dovodi do dehidratacije i uzrokuje upale. Ovi proizvodi smanjuju količinu vitamina C u telu, kao i kolagen.

Prepečeno meso šteti koži

Crni tar na mesu koje jedete sadrži hidrokardone koji izazivaju upale u telu. Ovo može da bude uzrok gubitka važnih materija za kožu, kao što je kolagen, pa izgledamo starije posle nekog vremena.

Prženi krompirići vezuju za sebe važne minerale iz vašeg tela

Krompirići se skoro pa odmah razlažu na šećer u organizmu. Hrana pržena u vrelom ulju oslobađa slobodne radikale koji oštećuju kožu. Ak oželite da bezbedno uživate u krompirićima - ispecite ih.

Kafa i napici sa kofeinom isušuju vašu kožu

Kofein je diuretik koji dovodi do povećane potrebe za hidratacijom kože. Ovo čini vašu kožu osetljivom i suvom. Rešićete se ovog problema samoako uz svaku šoljicu kafe popijete i veliku čašu vode.

Začinjena hrana izaziva crvenilo i otok

Začinjena hrana može da izazove rozaceu jer širi krvne sudove. Tako koža izgleda crveno, otečeno i manje mlado. Nema ničeg lošeg u jedenju začinjene hrane s vremena na vreme, ali redovnom upotrebom dolazi do pojave mreže kapilara i vena, otoka i trajnog crvenila.

2020 © - Vesti online