Subota 30.03.2019.
13:10
Tanjug, Vestionline

Karadžićev advokat: Imamo nove dokaze, tražićemo ponovno suđenje

EPA/Peter Dejong/Pool
Foto: Arhiva

To je rekao za TASS Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih advokata.

- Spremamo zahtev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako odbrana ili tužioci naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati advokatima optužbe ili odbrane u vreme izricanja presude prvostepenog ili drugostepenog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utiču na sudsku presudu - rekao je Petronijević ruskoj agenciji.

On je rekao da odbrana poseduje "ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vreme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu" i dodao da je "95 odsto svih dokaza bilo u posedu tužilaca".

- Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tokom suđenja - naveo je Petronijević.

On je ocenio da ne postoji krajnji rok za odbranu da podnese zahtev za reviziju procesa.

- Pokušaćemo da izanaliziramo presudu što je pre moguće, analiziraćemo naknadno i otkrivene dokaze što je pre moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao pre kraja ove ili početka naredne godine - kazao je Petronijević i dodao da odbrana ima nekoliko hiljada dokumenata koje treba da analizira.

TASS podseća da je Karadžić u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, pre svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine presuda preinačena u doživotni zatvor.

2024 © - Vesti online