Subota 30.03.2019.
11:39
Tanjug, Vestionline

Vučić: Do investicije došli trnovitim putem

Tanjug
 

U fabriku je uloženo 800 miliona evra.

Svečanosti polaganja kamena-temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasadorka Kine Čen Bo, članovi pokrajinske vlade i predstavnici Grada Zrenjanina i kompletnog menadžmenta kompanije "Šandong Linglong Tajr".

Izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu promeniće sliku tog grada, Banata i Srbije, navodi Tanjug.

Fabrika će biti najveća do sada u Srbiji, s površinom od 500.000 metara kvadratnih, a njena izgradnja u Zrenjaninu, pre oceni premijerke, pokazatelj je odličnih odnosa izmedju Srbije i Kine i povoljnog poslovnog okruženja u našoj zemlji.

"Šangdong Linglong" zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i nalazi se na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića izjavio je na svečanosti postavljanje kamena temeljca za fabriku guma “Šandong Linglong” u Zrenjaninu da je to najveća investicija u Vojvodini vredna više od 800 miliona evra i da će ogromnu korist od te fabrike imati cela Srbija.

Vučić je tako započeo posetu Srednjobanatskom okrugu u okviru kampanje Budućnost Srbije.

Naglasio je da je dovođenje Linglonga u Srbiju veliki uspeh i sreća za našu zemlju i da će pogoni te fabrike doneti ogroman napredak.

Napomeuo je da smo do te investicije došli "trnovitim putem" i da Srbija nije bila prva na listi izbora te kineske kompanije.

- Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dana želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za Linglong i da je ta kompanija pravi izbor za nas. Bez našeg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je zahvaljujući Siju Srbija uspela da uspostavi dobar kontakt sa Linlongom i da im predoči da nudimo najbolje uslove Kineska fabrika "Šangdong Linglong" će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, proizvoditi 13 miliona guma godišnje i u koju će biti uloženo 800 miliona evra.

2024 © - Vesti online