Nedelja 08.08.2010.
16:23
Srna

KPS od sutra čuva Gračanicu

Budući čuvari srpskih manastira: Pripadnici KPS-a

Iz komande Kfor-a ranije je saopšteno da to predstavlja važan korak u procesu rasta jačanja odgovornosti bezbednosnih institucija na Kosmetu.


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je ranije da takvu odluku Kfor-a smatra provokacijom i potezom koji ne vodi miru, stabilnosti i izgradnji poverenja, već da, naprotiv, uliva dodatnu nesigurnost i povećava nepoverenje kod srpskog naroda na Kosmetu.


On je ocenio da se čuvanje srpskih svetinja i kulturno-istorijskih spomenika, ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje, podsećajući na ponašanje KPS-a tokom martovskog nasilja 2004. godine.
 

Goran Bogdanović

Bogdanović je podsetio na to da je Kfor po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN zadužen za bezbednost na Kosovu i Metohiji, a samim tim i za sigurnost i očuvanje srpskih kulturno-istorijskih spomenika, manastira i crkava.


Komandant Kfor-a Markus Bentler izjavio je ranije da će trupe Kfor-a i posle prenosa nadležnosti za čuvanje srpskih manastira na Kosmetu na KPS ostati na tim područjima i budno pratiti razvoj situacije.


Navodeći da je prenos nadležnosti rezultat "značajno poboljšane bezbednosne situacije na terenu", Bentler je rekao da će manastir Gračanica biti prvi objekat koji će biti predat na čuvanje KPS-u, te da će taj transfer biti završen do kraja avgusta.


On je naveo i da se zvanični Beograd, uprkos tome što je blagovremeno bio informisan o ovom koraku, nije složio sa time.

2024 © - Vesti online