Subota 30.03.2019.
03:30
Telegraf.rs, Vestionline

Evo šta se sve užasno dešava u vašem telu kada u isto vreme pijete alkohol i pušite cigarete

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje epidemiološki, klinički i laboratorijski dokazi koji potvrđuju da postoji bihejvioralna veza između cigareta i alkohola. Kombinovana upotreba alkohola i cigareta predstavlja veliki rizik po zdravlje. Poznavanje farmaceutske veze između alkohola i nikotina može da doprinese razvoju efektivnije strategije za borbu protiv njih.

80 do 90 odsto alkoholičara su i pušači, dok je upotreba alkohola mnogo veća kod onih koji su pušači. Ispijanje alkohola može da uspori reakcije i do nekoliko puta i ima negativan uticaj na vid.

I alkohol i nikotin povećavaju nivo dopamina u mozgu, pa je jedna od teorija da kombinacija ova dva povećava osećaj zadovoljstva više nego upotreba jednog. Istraživači tvrde da etanol povećava aktivnost receptora u mozgu koji odgovaraju na nikotin, dok drugi kažu da postoji odložena reakcija takozvanih receptora nikotina u prisustvu etanola.

Čak i mala količina alkohola je dovoljna da poveća uživanje u nikotinu kod konzumenata. Zbog toga veliki broj ljudi koji su prestali da puš epada u iskušenej da zapali cigaretu kada popiju neko piće. Alkohol povećava umesto da smanjuje efekte nikotina, zbog čega povećava njegovu kombinovanu u potrebu.

I jedna i druga vrsta poroka stvaraju veliku zavisnost i ozbiljne posledice po zdravlje. Efekti kombinovane upotrebe mogu da utiču na dužinu životnog veka, probleme uodnosima sa ljudima i disanjem. Duvan je blagi stimulant dok je alkohol depresant.

Duvan je biljka koja sadrži nikotin, supstancu koja kod upotrebe cigareta izaziva zavisnost. Cigarete sadrže mnogo toga više od običnog duvana. U njima se kriju i konzervansi, arsenik, ugljen monoksid, amonijak, butan i hidrogen cijanid. Kada pušite cigaretu, nikotin sužava krvne sudove u vašem telu i čini da pritisak bude mnogo viši. Nikotin ubrzava otkucaje srca i stimuliše nervni sistem.

Alkohol je depresant, što znači da usporava rad mozga i tela. To se dešava zato što povećava aktivnost između neurona koji kontrolišu telesne funkcije. Čak i mala količina alkohola može da izazove vrtoglavicu i pospanost.

Pušenje i opijane u isto vreme, povećavaju rizik od raka grla i ezofagalnog raka. Do toga dolazi zato što alkohol razlaže hemikalije iz alkohola dok on prolazi kroz grlo. Tako se kancerogene ćelije ovde zadržavaju u osetljivom tkivu grla. Telo otežano izbacuje iz sebe i jednu i drugu vrstu droge. Tako kancerogene ćelije iz cigareta dospevaju u krvotok. Što se duže izlažete kancerogenim ćelijama to su veće šanse da dobijete rak.

Ukoliko osećate da ste navučeni na cigarete ili alkohol potražite pomoć stručnjaka i prijavite se na neki od programa odvikavanja.

2024 © - Vesti online