Subota 30.03.2019.
01:30
J.Jovanović

Otkrivamo vam najbolju uličnu hranu širom sveta (FOTO)

pixabay.com
 

Kuhinja sa ulice razlikuje se od one koju nude u restoranima i to ne samo po ukusu već i po načinu spremanja, pakovanju, a često se može videti i sam čin pripremanja. 

Ukoliko planirate da posetite sledeća mesta, obavezno probajte ove specijalitete, jer ako to ne učinite ne može se reći da ste upoznali zemlju u kojoj ste bili. 

pixabay.com
 

Čuveni vafl i pomfrit iz Belgije

Dok obilazite Belgiju i gazite kaldrmom zemlje čokolade, uskim ulicama širi se miris slatkog kolača i dobro poznati miris krompira. Gotovo na svakom ćošku možete videti kiosk sa slatkim vaflom i pomfritom. Slano, pa slatko. Dobro spremljen hrskavi pomfrit i svež vafl preliven čokoladom vaše nepce pamtiće do kraja života. Probajte ulične specijaltete koje Belgija nudi i shvatićete zašto niko ne ostaje imun na slasne đakonije ove države.

pixabay.com
 

Nemačke kobasice

Nemačka je zemlja poznata po dobrim kobasicama i pivu, ipak najbolje kobaje možete pronaći upravo na ulici. Miris sveže pečenih kobasica širi se svuda oko vas. Bilo da ste u poseti nekom velikom ili pak malom gradu, dobro poznati miris karija i mesa osvaja ovu zemlju. Najpoznatiji specijalitet sa roštilja je Karivurst (Currywurst) specifičnan po načinu služenja. Naime, ove kobaje možete jesti samo ukoliko su isečene na komadiće i nikako drugačije. Zakon ulice nalaže tako. 

pixabay.com
 

Italijanski sladoled 

Italija pored svojih istorijskih znamenitosti i bogatog kulturnog nasleđa nudi i odličnu hranu. Najpoznatija poslastica koju možete pronaći bukvalno na svakom ćošku zemlje u obliku čizme je - sladoled. Čuveni italijanski "đelato" prepoznatljiv po uvek svežem ukusu, služi se u kornetu ili čašicama, a sastojke možete sami birati. 

pinterest.com
 

Turski đevrek

Iako poznata po kebabu, ulice Turske nude i na đevrek. Pecivo po nazivu "simit" idealna je užina u toku dugih šetnji. Umotan u komad običnog belog papira prodaje se na malim tezgama, a često se može kupiti i kod šetajućih prodavaca. Preporučuje se uz čuveni turski čaj za potpuni užitak u zemlji na Bosforu. 

pixabay.com
 

Riba i krompirići iz Engleske

Kombinacija pohovane ribe i zlatnih krompirića nezaobilazno je jelo širom Engleske. Veoma ponosni na svoj specijalitet, Englezi kažu da niste bili kod njih ako ovo niste probali. Fish and Chips prodaje se u plastičnom tanjiriću, a kod nekih prodavaca ćete ovaj ukusni specijaltet dobiti u hartiji, u znak sećanja na minule dane kada su ribu i krompir služili u novini.

pinterest.com
 

Japanski kukuruz

U zemlji izlazećeg Sunca naići ćete na razne ulične đakonije. Velika zemlja - veliki izbor. Međutim, specifičan kukuruz koji se služi na ulicama Japana postao je zaštitni simbol ove velike države. Jaki Tomorokoši (Yaki Tomorokoshi) naziv je za pečeni kukuruz preliven puterom i soja sosom. Tajna njihovog čuvenog ukusa krije se u kuvanju. Name, pre bacanja na roštilj, kukuruz se prvo kuva. To mu daje poseban ukus i mekoću. Umotan u papir gricka se s lakoćom, a zbog njegovog neobičnog ukusa poželećete da se vratite u Japan. 

Pinterest
 

Lignje u kifli iz Španije

U zemlji sangrije pored čuvenog španskog specijaliteta kusilje, vrlo često ćete na šarenim ulicama pronaći ukusan i specifičan sendvič sa lignjama - bocadillo de calamares. Na štandovima možete videti i sam proces pravljenja, što dokazuje svežinu namirnica. Vrlo jednostavan sendvič napravljen od obične kifle i preprženih ljignji služi se u papiru. Ovo je omiljeno ulično jelo i lokalaca i turista. 

2024 © - Vesti online