Petak 29.03.2019.
13:32
Vestionline

Velika "borba za Beč" dva boksera srpskog porekla (VIDEO)

twitter.com/
Markos Nader i Gogi Knežević

Jedan od njih je Gogi Knežević, čiji su roditelji iz Srbije, a drugi Markos Nader čiji je otac Austrijanac, ali majka iz Srbije.

Radi se o dva najuspešnija boksera u poslednjih 15 godina koji žele da ukrste rukavice kako bi saznali ko je najbolji bokser Austrije, što će učiniti 13. aprila na boks gali "Borba za Beč".

Po prvi put posle dugog vremena austrijska državna televizija ORF prenosila je pripreme i konferenciju za štampu povodom ovog boks meča.

Knežević je 10 godina stariji bokser sa dugim iskustvom, koji je osvojio 2004.titulu prvaka Austrije u amateskom boksu, a posle i kod profesionalaca.

Bio je i prvak Srbije, a pored toga je bivši prvak sveta federacija PBU I GBU, kao i  bivši interkontinentalni prvak WBF federadije.

Osvajanjem titula prvaka Evrope CISBB on je 2016. postao prvi nosilac iz Austrije jedne titule WBC boks federacije.

Inače Knežević, iako je počeo da trenira boks sa šest godina, posle je prešao na košarku, te je i bio u mladoj reprezentaciji Austrije, a imao je i potpisan profesionalni ugovor sa košarkškom ekipom.

Od 20-te godine on se vratio boksu, gde je najpre boksovao u Srbiji, a potom pod trenerskom palicom jednog od najpoznatijih boksera u istoriji Austrije Edipa Sećovića osvojio je titulu u Austriji.

Poslednju borbu imao je 17.februara u Hamburgu, gde je nokautirao, u drugoj rundi, Mađara Žolt Frisa.

Nader je počeo da se bavi boksom sa sedam godina, a do tog sporta je došao preko svog starijeg brata Danijela, koji mu je ujedno i trener.

Kao amater pobedio je u 83 odsto 98 borbu, od kojih više od 40 prevremeno.

Osvajač je 2004.bronzane medalje na đačkom evrospkom prvenstvu za boksere ispod 15 godina, te dve godine kasnije i osvojio je bronzu na takmičenju za kadete.

Bio je prvak Austrije 2007.i 2008.u velrter kategoriji.

Nakon uspešne amaterske karijere od januara 2009.prešao je u profesionalni boks, te boksovao za poznati nemački "Sauerland" tim.

U profi karijeri on je 2013.osvojio titulu evropskog prvaka EBU federacije.

Njegova poslednja borba bila je 13.oktobra prošle godine protiv Austrijanca Dejana Milićevića kada je pobedio na poene, a prethodno je 7.aprila porazio srpskog boksera Darka Kneževića nokautom u drugoj rundi.

Atmosfera između dva boksera je puna tenzija, a eksplodirala je nedavno tokom gostovanja na jednoj televiziji, gde su se skoro potukli.

Na zvaničnoj konferenciji za štampu, kojom je i najavljena "borba za Beč", koja će ujendo biti i borba za IBF titulu, a koju je prenosila i austrijska televizij, Knežević je kazao da je ovaj duel za njega poseban.

- Boksovao sam za mnoge titile. Ova borba je nestso lično : Radi se o tome da utvrdimo ko je najbolji bokser Austrije u poslednjih 15 godina. Obojica smo boksovali za mnoge međunarodne titule. Pre nego što odem u "penziju" želim da ešim to pitanje ko je najblji bokser. Ne volim da ostavljam stvari bez odgovora - poručio je Knežević.

Najavio je da u ringu neće imati milosti prema protivniku, iako je Nader imao povredu ahIlove tetive početkom godine.

- Čim uđe u ring to znači da je spreman. Nikada nisam toliko trenirao I želim da pobedim - podvukao je on.

Na pitanje što se ova borba izbegavala toliko godina I šte je sada dovelo do toga da ipak ukrste rukavice, Knežević je rekao da je tim Nadera uradio enstso pametno kada je prošle godine u ring doveo Darka Kneževića.

- Posle tog meča mnogi su me zvali i pitali kako sam izgubio. Time je povređena moja sujeta i moj ponos - podvukao je on.

Knežević je najavio da je njegova žena trunda i da treba da mu rodi sina, te da želi, novom pobedom, da učini porodicu ponosnom, zbog čega je njegova motivacija velika.

Nader je rekao da ga raduje što je konačno došlo do zakazivanja ove borbe, jer je jednom ranije bila otkazana.

- Vidi se da živci Kneževića "trepere" i da je nervozan. Mogu da obećam dobru borbu. Iako Knežević tvrdi da on ima više iskustva i da je to odlučujuće, rekao bih da ne boksujem od juče. Kada sam počeo sa boksom Knežević nije ni znao šta je to - poručio je Nader.

Istakao je i da je zajednički cilj ove borbe da se ponovo popularizuje boks sport u Austriji.

2019 © - Vesti online