Nedelja 08.08.2010.
14:12
Srna

Kina: U klizištima 127 poginulih, 2.000 nestalih

Poplave su ostavile pustoš u gradu Žuku
 

Bujice i poplave pogodile su grad Žuku u Tibetanskoj autonomnoj prefekturi, u planinskoj provinciji Gansu, nakon što su jake kiše zahvatile ovo područje kasno uveče u subotu. Smrtonosni talas se formirao jer se usled delovanja klizišta blokiralo korito lokalne reke Bailong.

Voda je poplavila grad, a bujice blata zahvatile su kuće posle ponoći po lokalnom vremenu i uništile vodovodnu stanicu, navodi se u izveštaju. U pomoć je poslato oko 2.800 vojnika i stotine medicinskih radnika, navodi Sinhaua. 

Vojnici pomažu unesrećenima
 

Broj žrtava mogao bi drastično da poraste, a na lice mesta stigao je kineski premijer Ven Đijabao. Predsjednik Hu Đintao apelovao je da spasioci, od kojih neki koriste gole ruke, ulože sve napore da bi spasili živote posle nove prirodne ktastrofe. Spasioci navode da je zbog velike količine blata i ruševina nemoguće korišćenje teških mašina.

U jednom trenutku pod vodom je bila polovina grada od oko 40.000 stanovnika, a poplavljeno je i obližnje selo sa 300 porodica, prenose kineski državni mediji. Voda je na nekim mestima dostigla visinu od tri sprata.

2024 © - Vesti online