Petak 29.03.2019.
21:15
Z. Vicelarević - Vesti

Stopalima slika laž i istinu

Z. Vicelarević
Istina u nastajanju

- Ovaj način slikanja je obavezno vezan za neku poruku koja je umetniku važna i koju želi odmah da pokaže publici. Ovog puta je moja poruka je suprotstavljanje dva pojma, laž i istina. Dešava se da prisustvujemo događaju, a potom kroz medije, ili druge načine vidimo da je to drugačije predstavljeno. Meni je vrlo bitno da li je to stvarno istina ili laž. Imamo brojne aktuelne primere da se kroz medije činjenice okrenu - kaže za "Vesti" Spomenka Alečković koja je prvi performans Step bdž Step prikazala još 2012. u Njujorku po čemu je u umetničkom svetu postala prepoznatljiva.

Moli je, s maskom na licu u crnom kostimu na kome je belim slovima pisalo "Istina", sigurnim korakom gazila po bojama, a za njenim stopalima su se nazirale senke demonstranata sa zastavama koji negodujui pokazuju istinsku želju za promenom. Kad je poslednjeg sata umetnica na kraju stavila pečat Laž , publici je u isto vreme bilo i jasno i nejasno šta se stvarno događa, što je, na kraju, bio i cilj performansa.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam postigla kod publike osećaj zbunjenosti koji sam želela da ova moja slika učini. Nije jednostavno držati ceo sat publiku napetu i u iščekivanju šta će na kraju biti - rekla je Moli posleperformansa.

Ona se veoma obradovala kada je kao nagradu dobila veliki aplauz.

Z. Vicelarević
Laž razotkrivena: Slika završena za sat vremena

Ide u Srbiju

- Maska na licu je simbolika jer je istina uvek sakrivena i nikada se istina ne vidi odmah. Koliko sam primetila, laži kruže svetom. Laži nam više pokazuju i to više vidimo i te laži nekako kao da pobeđuju, a ovo je moj pokušaj da se to zaustavi i da istina bude to što vidimo - kaže Spomenka - Moli Alečković.

Moli Alečković obećava da će ovakvih performansi biti još, a ne krije da će, pored njoj veoma dragog Krčedina, gde je već izvela performans, ovu umetnost pokazati i u još nekim delovima Srbije.

Njen performanse su već videli ljubitelji ove umetnosti u Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Budimpešti.

Muzika istoka i zapada

Performans Laž ili Istina, koji je Moli izabrala za frankfurtsku publiku u kafe-galeriji, smeštenoj u luku mosta koji spaja dve obale Majne, pratio je na harmonici Klements Vinter, spajajući muziku evropskog istoka i zapada.

2024 © - Vesti online