Petak 29.03.2019.
18:15
Z. M. - Vesti

36. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba: Pokažimo zajedništvo

D. Pašić
Najviše pokazali: Prošle godine "Mokranjac" bio najbolji

Ovogodišnji domaćin Smotre je Zajednica Srba Donje Austrije, a manifestacija će biti održana u opštinskoj dvorani u Obervaltersdorfu na adresi Kulturstr. 1.

Dnevni list "Vesti" je medijski pokrovitelj ove manifestacije i obezbedio je pehare za najbolje učesnike.

Pored svih nesuglasica i problema koji su postojali u Savezu Srba u Austriji u prethodne tri godine, Zajednica Donje Austrije je uspela da okupi rekordan broj društava, jer se za Smotru prijavilo 20 društava.

- To je ujedno i pokazatelj da velika većina društava želi da se što pre normalizuje situacija i da se u duhu zajedništva takmiče i druže. Zajednica Donje Austrije kao najjača zajednica po broju aktivnih društava i jeste pokretač novih i pozitivnijih promena što se tiče Saveza Srba Austrije. Većina društava je to prihvatila i podržala. Samim prisustvom u ovolikom broju na neki način odala su priznanje borbi za bolje sutra svih društava u Austriji - istakao je Žika Petrović, član Zajednice Donje Austrije.

On u ime organizatora zahvaljuje svim društvima koja su se prijavila i izrazio uverenje da će Smotra proteći u pravom takmičarskom duhu i lepom druženju.

Pored društava učesnika prisustvo je potvrdio i veliki broj gostiju iz društveno-političkog života Austrije, Srbije i Republike Srpske, kao i SPC.

Prema programu Smotre, od 9 sati biće omogućena tehnička proba svim društvima po redosledu:

KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obervaltersdorfa
KUD Mladost iz Leobersdorfa
KUD Dukat iz Trajskirhena
KUD Jedinstvo iz Beča
KUD "Branko Radičević" iz Beča
SKC "Stevan Mokranjac" iz Beča
KUD Semberija i Majevica iz Presbauma
KUD Zavičaj iz Tulna
KUD Krajišnik iz Vilhelmsburga
KUD Trebava iz Salfeldena
SKSK "Nikola Tesla" iz Linca
KUD "Knez Lazar" iz Gmundena
KSZS Salcburg
SKUD Zavičajno kolo iz Salcburga
KUD Opanak iz Salcburga
SKUD "Stevan Sinđelić" iz Salcburga
SKD Zavičaj iz Klagenfurta
SK "Nikola Tesla" iz Filaga
KUD Ostrog iz Inzbruka
SKD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha

Organizatori mole učesnike da se pridržavaju redosleda tehničkih proba. Zbog velikog broja učesnika, ne postoji mogućnost da se klubovima koji iz bilo kog razloga propuste svoj termin dodeli drugo vreme i oni će morati da nastupaju tehničkih probe.

Otvaranje u podne, pehari u ponoć

Zvanično otvaranje Smotre predviđeno je u 12 sati, a najpre će od 13 sati, nastupati srednji uzrast folklora, dok je takmičenje za stariji uzrast predviđeno od 17.15.

Pred takmičenje starijeg uzrasta, u revijalnom delu, predstaviće se folkloraši KUD Krajišnik iz Vilhelmsburga.

Učesnici Smotre takmičiće se i u likovnoj umetnosti, literanim radovima, recitacijama, kao i u kategorijama solista instrumentalista, grupa instrumentalista, solista pevač, grupa pevača. Proglašenje pobednika i dodela pehara predviđena je oko ponoći.

2024 © - Vesti online