"Vesti" na proslavi 61. rođendana Prihvatilišta za decu Beograd: San postao java

M. Bogdanović
 

Deset godina je trajala borba da se prikupi dovoljno novca da se iz stare i ruinirane zgrade u Bulevaru oslobođenja presele u adekvatniji prostor koji će zadovoljiti sve potrebe mališana. Ekipu "Vesti" na dan rođendana dočekali su na novoj adresi u Ulici Živka Davidovića br. 64 na Zvezdari.

- Ovaj trenutak smo dugo čekali. Bez svakog prijatelja Prihvatilišta, koji je nesebično učestvovao u našoj borbi, ne bismo uspeli. Svi oni koji su se uključili su ulepšali život mališanima. Sva deca koja prođu kroz ovu kuću osetiće da postoji svet izvan onog tmurnog u kojem su se trenutno našli, i znaće da ih taj svet dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca - rekla je Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta.

M. Bogdanović
Danijela Stajković

Posle mnogo godina boravka u svega 250 kvadrata, Prihvatilište danas ima moderno uređenih 1.700 kvadratnih metara po svim evropskim standardima. Ranije je kapacitet bio svega 16 mesta, a dece kojoj je potreban krov nad glavom je uvek bilo više. Danas mogu da zbrinu 48 mališana. Pored moderno uređenih soba, deca su dobila i mnogo više prostora u kome mogu kvalitetno da utroše slobodno vreme.

Pored nekoliko dnevnih boravaka i biblioteka u kojima mogu na miru da uče, u novoj zgradi imaju i prostorije za igru, teretanu, ali i muzičku sobu u kojoj neometano mogu se oprobaju na raznim instrumentima. Novina je i senzorna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

To je mesto gde će mališani s poremećajem senzorne integracije moći da istraže i razviju svoje senzorne veštine, da se relaksiraju i oslobode napetosti. Kako ističu zaposleni u Prihvatilištu, tako nešto im je bilo preko potrebno zbog činjenice da mnogo dece koja kod njih dođu ima mnogobrojne probleme i nagomilan stres kojeg se moraju osloboditi.

Specijalni pedagog Prihvatilišta Anđelka Kalajdžić podelila je sa nama koliko je ova promena pozitivno uticala na decu.

- Svi su učestvovali u sređivanju prostora. Lep i uredan prostor pozitivno utiče na njih. Ovde svi funkcionišemo kao jedna velika porodica, a sada imamo i kuću u kojoj će život biti lakši. Deca osećaju da društvo brine o njima, da i oni imaju pravo da imaju lepu sobu kao i druga deca, da imaju sve ono što su mislili da nikad neće imati. Atmosfera među njima od kada smo se preselili zaista sjajna - zaključila je Anđelka.

M. Bogdanović
Novi prostor i dnevni boravak oduševio i predstavnike medija

Otvoreno i Svratište

U okviru Prihvatilišta odnedavno postoji i Svrartište, dnevni boravak za decu ulice. Kako objašnjava rukovodilac Svratištva Marija Grbić Živanović, svi oni mališani koji žele mogu da dođu kod njih da zadovolje svoje primarne potrebe.

- Ovde mogu da se okupaju, da pojedu nešto, da dobiju neohodnu zdravstvenu negu. Sa njima se radi i na edukativnom planu, učestvuju u različitim radionicama. To jača njihove resurse i potencijale. Tu deca dolaze dobrovoljno. Mogu da razgovaraju sa zaposlenima, da dobiju sve što im je potrebno u tom trenutku, da nauče kako da uspešno reše problem u kome se nađu i da savladaju komunikacijske veštine - objasnila je ona za "Vesti".

Novi početak

Sedamnaestogodišnja M. I. se u Prihvatilištu zbog brojnih porodičnih problema nalazi već pet meseci. Nada se da će uskoro moći da započne novi i lepši život, i da zaboravi sve nevolje koje su je zadesile.

- Zahvaljujući svima ovde, konačno idem redovno u školu i uskoro ću završiti srednju školu za negu lepote. Mnogo mi je lepo i mnogo toga sam ovde naučila. Kada smo se preselili u ovu novu zgradu, bila sam oduševljena. Sve je tako lepo, čisto, novo... Nikad nisam sanjala da mogu da imam ovaku lepo mesto za život - ispričala je M. I.

Zahvalnica i "Vestima"

Prihvatilište za decu svoju rođendansku proslavu iskoristilo je da uruči zahvalnice svima onima koji su im godinama pružali nesebičnu podršku. Među njima su se našle i "Vesti". Danijela Stajković uručila je našim reporterima ovo značajno priznanje.

- Hvala Vam što ste bili uz nas kada nam je bilo najteže i hvala svim vašim čitaocima širom sveta koji redovno brinu o našoj deci trudeći se da im nikad ništa ne zafali - istakla je Stajkovićeva.

M. Bogdanović
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online