Petak 29.03.2019.
04:30
Vestionline

Srpsko vazduhoplovstvo među deset najboljih

pixabay.com
Foto: Ilustracija

ICAO je proveru izvršio u periodu od 19. do 26. marta godine, a rezultat do kojeg je došao predstavlja poboljšanje za 27,31 procenta u odnosu na proveru koja je obavljena 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Direktorka DCV-a Mirjana Čizmarov izjavila je ovom prilikom da je ICAO validacija na najkonkretniji način pokazala kvalitet srpskog civilnog vazduhoplovstva, prenosi Tanjug.

- Postignut rezultat u ovom trenutku svrstava Republiku Srbiju među deset najboljih na svetu, a iza nas su ostale države kao što su Nemačka, Italija, Švajcarska. ICAO je međunarodni regulatorni reper standarda bezbednosti i procedura koji ne pravi razlike između država već ocenjuje striktne standarde - ukazala je Čizmarov. 

Ovogodišnja ICAO provera je, kako je dodala, dokaz napretka celokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva Srbije i predanog rada svih njegovih državnih i privatnih subjekata. 

- DCV je tu da, zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, svojim nadzorom pre svega pomogne celokupnoj vazduhoplovnoj industriji da dostigne i održi striktne standarde bezbednosti i operativnosti. Ovo je i svojevrsno priznanje našem zajedničkom timu i garancija da su putnici u vazdušnom saobraćaju Srbije bezbedni i da dobijaju svetsku uslugu - zaključuje Čizmarov. 

U saopštenju se precizira da je ICAO proveravao usaglašenosti zakona i podzakonskih akata sa odredbama Čikaške konvencije i pripadajućim aneksima u okviru protokola (LEG) pri čemu je dostignuta ocena usaglašenosti 95,24 odsto.

Zatim izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju i sertifikata centara za obuku u okviru protokola (PEL), gde je dostignuta ocena usaglašenosti 97,59 procenata, kao i saobraćajna delatnost u okviru protokola (OPS), pri čemu je ocena usaglašenosti 96,69 posto.

Provera je takođe obuhvatila i plovidbenost vazduhoplova u okviru protokola (AIR), a ocena usaglašenosti je 93,46 odsto, kao i aerodrome i zemaljska sredstva u okviru protokola (AGA), pri čemu je dostignuta ocena usaglašenosti 91.11 procenata.

2024 © - Vesti online