Subota 14.11.2009.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Vatrena kampanja Tačija i Haradinaja

ZARATILI TERORISTI: Hašim Tači

 

Kosovska policija uhapsila je u četvrtak trojicu Albanaca za koje sumnjaju da su učestvovala u kamenovanju vozila iz kolone Hašima Tačija, premijera samoproklamovane vlade Kosova.


Napad se dogodio u blizini Dečana, samo dva dana pre završetka kampanje za lokalne izbore, i to neposredno po završetku predizbornog skupa Demokratskog saveza, čiji je Tači predsednik. Lokalni mediji su preneli da se tokom ovog incidenta čula i pucnjava, a prema policijskom saopštenju, oštećeno je nekoliko vozila u Tačijevoj pratnji. Pokrajinska "vlada" najoštrije je osudila napad na automobil premijera, a Tačijeva stranka za napad optužila lidera Saveza za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.


Svakodnevni obračuni


Obračuni unutar dve najjače političke, ali i kriminalne grupe na Kosovu su gotovo svakodnevnica, ali se uglavnom odvijaju na mnogo "nižem nivou".
Početkom juna prošle godine, naoružani napadači su pokušali atentat na Hašima Tačija i to u njegovoj kući u Prištini, a većina stručnjaka tvrdi da je Haradinaj izdao naređenje.

Samo dan kasnije na vozilo u pokretu, u kojem se nalazio kandidat za gradonačelnika opštine Mitrovica Fisni Ahmeti, nepoznati napadači su pucali, ali povređenih nije bilo. Ahmeti je kandidat za gradonačelnika opštine Mitrovica ispred Alijanse za budućnost Kosova na čijem čelu se nalazi Ramuš Haradinaj.
Nekadašnji visoki policijski zvaničnik i dobar poznavalac prilika na Kosovu Marko Nicović, ocenio je za "Vesti" da je potpuno jasno da Haradinaj zaista stoji iza napada na vozilo u kom se nalazio Hašim Tači.


- Dečani su njegova teritorija i to svi odlično znaju. Ali, sukob između Tačija i Haradinaja nije od juče i on tinja poslednjih desetak godina. Uostalom, dok je Haradinaj bio u Hagu, Tači mu je ubio dvojicu braće. Samo je pitanje na koji način i kada će se ovaj osvetiti - tvrdi Nicović i dodaje da je rivalitet dvojice nekadašnjih visokih oficira OVK ne samo političke, već duboko kriminalne prirode.


- Reč je o dva kriminalna klana od kojih svaki želi da preuzme primat ne samo na Kosovu, već i u Evropi, SAD... Haradinaj je u tom sukobu svakako mnogo mudriji jer je već dobio naklonost Amerikanaca koji ga vide za budućeg premijera Kosova. Ali, Amerikancima je svakako u interesu da taj sukob ne eskalira do nivoa opšteg krvoprolića i sve će učiniti da ga zaustave - tvrdi Nicović.

2024 © - Vesti online