Petak 29.03.2019.
00:57
Vestionline

Anketa:

Da li presuda Karadžiću ugrožava RS?: Srpski narod je oslobođen krivice

EPA/Peter Dejong/Pool
Radovan Karadžić

Presuda je opet uzburkala Balkan, muslimani u BiH su likovali, a Srbi nisu krili gnev zbog selektivne pravde.

- Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već pobedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod slobodan u vlastitoj državi - poručio je Karadžić po izricanju presude.
U komentarima presude bilo je i stavova da iza nje stoji namera poništenja Srpske. Čitaoci "Vesti" iz Evrope i Kanade govore o hoće li presuda uticati na njen status.

Lična arhiva
Ilija Malinić, Berlin, Nemačka

Ilija Malinić, Berlin, Nemačka

- Mislim da su ovakvom presudom oni Karadžića oživeli. On se praktično žrtvovao da bi oslobodio srpski narod krivice za genocid. Prema nekom zakonu i pravdi, ako je pronađen krivac za neko krivično delo, onda ne mogu istovremeno da postoje i drugi krivci za isto krivično delo, a pogotovo ne čitav narod. Kroz ovakvu odluku suda, srpski narod je po nekoj logici oslobođen krivice. Više niko ne bi smeo da kaže da su Srbi izazvali genocid. A i to što je Radovan Karadžić uopšte okrivljen je čista nepravda. Nikakvi novi dokazi nisu izneseni na osnovu kojih bi prethodna presuda od 40 godina zatvora bila preinačena u doživotnu robiju. Haški sud je politička organizacija kojom diriguju velike sile. Jedina svrha njegovog postojanja je da deluje protiv Srba.

Lična arhiva
Milovan Plakalović, Hamburg, Nemačka

Milovan Plakalović, Hamburg, Nemačka

- Ne verujem da presuda Radovanu Karadžiću može da ugrozi Republiku Srpsku iz prostog razloga jer je ona zagarantovana Dejtonskim sporazumom. Međutim, presuda može da pogorša ionako labavu situaciju u Bosni i Hercegovini i dovede do još veće mržnje između njena tri konstitutivna naroda. Haški tribunal je svih ovih godina bio pristrasan i donosio jednostrane odluke kažnjavajući samo jednu stranu što se može videti iz presuda izrečenih Srbima. O tome da je Tribunal politički motivisan može se videti i iz izjava nekih od sudija i tužioca koji su posle isteka mandata u javnost izneli sasvim drugačije podatke od onih kojima su se rukovodili prilikom donošenja odluka. Presuda svakako nije realna jer su u ratu bili zločini na sve tri strane, a ceh plaćaju uglavnom Srbi i to ne može da dovede do nekog pomirenja. Ovakve presude su pre svega štetne i za naš narod u rasejanju jer i posle četvrt veka od završetka rata još upiru prstom na nas kao da smo mi najgori.

Lična arhiva
Jasmina Marinković, Pariz, Francuska

Jasmina Marinković, Pariz, Francuska

- Ne verujem u dodatne muke Republike Srpske, ali je vrlo moguće da se produže netrpeljivosti između nacionalnosti, što je veoma negativan razvoj događaja. Ne, egzistenciju Srpske ne može više ništa promeniti. Rat nam je bio nametnut, a mi nismo imali izbora. Gledajući unazad, sve nacionalnosti i svi obični ljudi su gubitnici, pogotovo deca iz mešovitih brakova. Da li je, uopšte, moguće birati između roditelja ili jednog roditelja proglasiti krivcem, na čemu, izgleda, insistira međunarodna zajednica. Mi smo bili Evropa u malom, uništili su nas, a sada pokušavaju da naprave ujedinjenu Evropu kakva je bila Jugoslavija pre rata. Tu je i religija, umesto da širi mir i ljubav pogrešno je postavljena i upletena u rat. Lepo je da svako čuva svoje korene, tradiciju, ali smatram da je vera privatna stvar, a nikako politička.

Lična arhiva
Petar Mitrović, Beč, Austrija

Petar Mitrović, Beč, Austrija

- Svakako je presuda Karadžića ujedno i poruka da sve što je stvoreno u njegovo vreme nije legalno, pa to treba poništiti. Tako je za vreme Karadžića stvorena i Republika Srpska i zato je ona meta međunarodne zajednice. Sada je važno da Srbi u Srpskoj budu jedinstveni, jer svako nejedinstvo može da ih košta njihove države. Takođe i Beograd mora da insistira na poštovanju Dejtona jer samo tako može da se sačuva Republika Srpska.

Lična arhiva
Đoko Ćorović, Toronto, Kanada

Đoko Ćorović, Toronto, Kanada

- Presuda ne bi trebalo da ugrozi Republiku Srpsku, ali to može da se desi u nepredvidim političkim okolnostima u kojima je sve moguće. Bošnjaci prete i treba voditi računa o tome šta se dešava. Iako je Srpska garantovana Dejtonskim sporazumom, treba biti oprezan, jer ništa nije nemoguće u ovom odnosu snaga. Zato sam nespokojan zbog ove ispolitizovane odluke, a pravda se, vidimo, ne deli istim aršinom za svakoga, što je neophodno za pomirenje koje ja želim i očekujem.

Lična arhiva
Marinko Vukajlović, Lucern, Švajcarska

Marinko Vukajlović, Lucern, Švajcarska

- Mislim da što se tiče presude Radovanu Karadžiću, Republika Srpska uopšte nije ugrožena niti može da bude ugrožena. Ona je međunarodno priznata Dejtonskim sporazumom, kao deo Bosne i Hercegovine i tu ne može ništa da se uradi. U samoj presudi se ne pominje da se osuđuje srpski narod. Znači to je individualna odgovornost, naravno ta presuda nije pravedna i mi sami znamo kako taj sud funkcioniše. Nema nikakve pravde što se tiče Međunarodnog suda i to je nama sve jasno, ali mi smo nemoćni bilo šta da uradimo. A mislim da ovom presudom neće biti poljuljana stabilnost Republike Srpske.

Lična arhiva
Dragan Vuksanović, Minhen, Nemačka

Dragan Vuksanović, Minhen, Nemačka

- Mislim da presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću nema uticaja na ugrožavanje Republike Srpske. Stanje i budućnost RS je u rukama naroda, kojeg je nažalost sve manje u Srpskoj. Narod u Republici Srpskoj treba dobro da razmisli kakva mu je sudbina i da na izborima da svoj glas onom ko je za boljitak života svih, a ne onom ko gleda svoj interes i svojih bližnjih.

Lična arhiva
Dragan Gavrić, Frankfurt, Nemačka

Dragan Gavrić, Frankfurt, Nemačka

- Republička Srpska nikako nije ugrožena ovom presudom. Karadžić je, pre svega, bespravno optužen i osuđen i ne vidim zbog čega bi ugrožavao jednu pravnu državu koja je predviđena Dejtonskim sporazumom. On je osuđen kao pojedinac, a Republika Srpska je država. Nije njegova pa da mogu da mu je oduzmu. Narod je stvorio Republiku Srpsku, a nije Karadžić. On je samo bio njen prvi predsednik i ući će kao takav u istoriju. Bez obzira na koliko je osuđen, njih će istorija da zaboravi, a on će ostati u istoriji kao heroj.

2024 © - Vesti online