Nedelja 08.08.2010.
10:03
Tanjug

Šabić podneo prijave zbog biračkih spiskova

Rodoljub Šabić

Šabić je Tanjugu kazao da će biti još krivičnih prijava jer postoje osnovi sumnje da je učinjeno nekoliko desetina krivičnih dela kada su u pisanju spiskovi za savete nacionalnih manjina.

Kada je reč o slučaju na Novom Beogradu, Šabić je objasnio da se radi o neovlašćenoj obradi podataka i falsifikovanju, odnosno tome da je neko u tuđe ime popunjavao obrasce i falsifikovao potpis.

Šabić je kazao da ovlašćena lica zbog brojnih pritužbi građana proveravaju stanje u biračkim spiskovima i u drugim opštinama na teritoriji Beograda.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aniko Muškinja-Hajnrih objasnila je Tanjugu da se upis u poseban biračaki spisak obavljao "po pravilima upravnog postupka", što, kako je navela, omogućuje da se zahtev može podneti poštom ili lično na pisarnici pod uslovom da je zahtev potpisala osoba koja želi da bude na biračkom spisku a ne neko drugi.

"Građanin koji je popunio i potpisao zahtev mogao je da ga prosledi drugoj osobi da ga preda umesto njega", kazala je Muškinja-Hajnrih i dodala da se kada je pisana takva instrukcija nije polazilo od činjenice da su moguće zloupotrebe.

Ona je navela da se u biračke spiskove manjina upisalo 500.000 građana, a da je uloženo više od 70 žalbi koje su se odnosile uglavnom na to da se neko u međuvremenu predomislio pa je želeo da bude izbrisan iz biračkog spiska.

Takođe je ukazala da je bilo i onih koji su tvrdili da nisu potpisali takvu vrstu zahteva i dodala da je u tom slučaju resorno Ministarstvo naložilo da se te osobe izbrišu iz biračkih spiskova.

2024 © - Vesti online