Četvrtak 28.03.2019.
19:15
M. Stanković - Vesti

Preko Srema do Šumadije

M. Stanković
Jelena i Damjan ispred svojih panoa sa drugarima

Damjan Đokić je pripremio referat o Starom Slankamenu, kojim je obuhvatio istorijski razvoj ovog banjskog mesta od srednjeg veka do današnjih dana. Svoje izlaganje je ilustrovao brojnim fotografijama i na kraju je postavio pano koji su svi razgledali. U uvodnom delu časa obrađeni su geografski pojmovi Vojvodina, Srem, Banat i Bačka, a Damjan je objasnio:

- Iz dvorišta moje kuće u Starom Slankamenu, koja je u Sremu na obroncima Fruške gore, imamo pogled na Dunav i Tisu, pa prema tome na Banat i Bačku.

Jelena Bikicki je predstavila kraj odakle potiče njena mama Slavica, iz Šumadije, a zove se Levač.

M. Stanković
Jelena Bikicki

- Tamo odlazim svake godine kod bake i mnogo mi se dopadaju brežuljci, sva priroda, hrana i dobri ljudi - rekla je Jelena.

Ona je pripremila dva panoa i detaljno tumačila prvo polažaj kraja, a zatim sve fotografije. Saznalo se da Levač obuhvata tridesetak naselja, a da je najveći Rekovac, da kroz njega protiču četiri rečice među kojima je najpoznatija Lepenica, a da za sve važnije poslove stanovnici odlaze u obližnju Jagodinu.

Svima se dopala arhitektura starih kuća i čuvenog manastira Kalenić, a i fotografije na kojima je prikazan sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, koji se održava svake godine i na kome se može uživati u narodnim nošnjama, rukotvorinama, odličnoj hrani i lepim običajima.

Svi bi na sabor

Jedna od fotografija je naročito privukla pažnju, a to je pobednika festivala u takmičenju za najduži brk. Svi su poželeli da odu na sabor u Levač, probaju specijalitete i vide narodne instrumente koji su izrađeni od tikava.
 

2024 © - Vesti online