Četvrtak 28.03.2019.
11:30
Vestionline

Vučić nenajavljeno među demonstrantima

Tanjug
Aleksandar Vučić ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu

Vučić se među demonstrantima pojavio oko 10.00 sati, potpuno sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija.

Nema ni policije.

Predsednik Vučić je rekao u ponedeljak, nakon sednice Predsedništva SNS, da je zamolio guvernerku Jorgovanku Tabaković i premijerku Anu Brnabić da još jednom se razmotre mogućnosti da se građanima, koji su se, na pritisak bivše vlasti, zaduživali u švajcarcima.

Učesnici protesta kažu da ih niko nije upozoravao na mogućnost ovakvog ishoda, naprotiv.

Reč je o problemu koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji.

Već šesti dan zaredom članovi Udruženja ĆF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da Kasacioni sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u "švajcarcima" trenutno otplaćuje 16. 814 građana.

Prema podacima Udruženja ĆF u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22 000 građana uzimalo ovakve kredite. 

Država će pomoći u rešavanju problema

Predsednik Aleksandar Vučić rekao da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

U međuvremenu će, rekao je razgovarati sa bankama i ponuditi rešenje, koje podrazumeva da banke preuzmu deo dugova na sebe, a deo će država.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja, a njemu su iskazali poverenje i, uz aplauz, poštovanje što je došao da ih sasluša i pomogne.

- Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponasanjem države - rekao je predsednik.

Zamolio ih je da sačekaju do narednog petka i dodao da više neće dolaziti ispred Suda.

- Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljn ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online