Četvrtak 28.03.2019.
08:46
Vestionline

Orban dovodi banku koju nazivaju "Putinov trojanski konj"

EPA/Szilard Koszticsak
Premijer Mađarske Viktor Orban

Susedna država odlučila je ekspresno iz Moskve da dovede u Budimpeštu banku koja slovi kao "Putinov finansijski trojanski konj". Prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", radi se o Međunarodnoj investicionoj banci (IIB), nekoj vrsti umanjene Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Realno govoreći, IIB je veoma umanjena verzija evropskog pandana. Naime, banka iz Moskve ima tek stotinu zaposlenih i 1,3 milijarde evra imovine, nasuprot EBRD-ovih 41,4 milijarde evra. Selidba IIB-a u Budimpeštu deo je Orbanovog ambicioznog plana prerastanja mađarske prestolnice u globalno finansijsko središte.

Mađarska vlada ponudila je IIB-u niz povlastica. Njegovi radnici imaće diplomatski status i neće biti pod nadzorom finansijskog regulatora, a iz budžeta će se finansirati i deo troškova preuređenja zgrade u koju će IIB useliti.

Međutim, na vest o dolasku IIB-a u Mađarsku odmah je reagovalo američko ministarstvo spoljnih poslova navodeći kako će Rusija iskoristiti IIB za "širenje svog zloćudnog uticaja u Mađarskoj i širom regiona". Kritičari koji u ovom potezu vide povratak Mađarske u rusku sferu uticaja ne propuštaju da pomenu porodične veze čelnika banke, Nikolaja Kosova, s nekadašnjom sovjetskom tajnom službom, prenosi Poslovni dnevnik.

2024 © - Vesti online