Četvrtak 28.03.2019.
02:30
Mondo.rs, Vestionline

Ako niste kao njegova mama, onda ništa

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanjem je upoređeno 18 ključnih osobina majki i partnerki njihovih sinova, pre nego što je izračunat prosek sličnosti.

Nivo tolerancija - poštovanje i prihvatanje tuđeg mišljenja, bez obzira na razlike - na vrhu je osobina koju žena mora da deli sa majkom svog partnera.

Muškarcima je jako važno da se stav njihove partnero o monogamiji slaže sa stavom njihove majke o toj temi, ali im je bitno i da imaju empatije.

- I ovo naše istraživanje potvrđuje otkrića evolutivne psihologije. Dobro je poznato da nas privlače ljudi sa kojima delimo slične osobine, a tražimo i osobu sa kojom u izvesnoj meri možemo da repliciramo odnos koji smo imali sa roditeljima - kaže stručnjak za veze Rejčel Lojd.

- Pošto su mame te koje od samog početka života brinu o nama, nije iznenađenje što muškarce privlače žene koje dele slične vrednosti sa njihovim majkama. Od toga da su odrasli u kući punoj tolerancije, do toga da im je majka uzor kada je reč o saosećanju, muškarce privlače žene koje predstavljaju te iste vrednosti i osobine - objašnjava ona.

Muškarcima je najvažnija da njihova odabranica deli sledeće osobine sa njihovom majkom: stav prema monogamiji, saosećajnost prema problemima drugih, privrženost (da umeju da izraze svoja osećanja), altruizam (nesebičnost i pomaganje drugima), tolerancija, odnosno dopuštenje drugim ljudima da slobodno izražavaju svoja mišljenja i osećanja.

Sa druge strane, ovo istraživanje pokazuje i da muškarci čije su majke izrazito religiozne, emocionalno nestabilne, ekstrovertne i vrlo "glasne" u izražavanju svog mišljenja, najčešće traže partnerke koje imaju osobine supotne ovim.

2024 © - Vesti online