Sreda 27.03.2019.
16:01
Vestionline

Proglašene najbolje predstave na Danima komedije

Tanjug
 

Ova predstava je otvorila festival 20. marta, a nagrada koji su osvojili nosi ime Mije Aleksića.

Prema oceni publike, najbolja i najsmešnija predstava je "Tenor na zajam" Kena Ludviga, režija, prevod i izbor muzike Olivera Ðorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, prenosi Tanjug.

Ova predstava, treća odigrana na festivalu, kojoj je publika dala ocenu 4,84, nagrađena je statutetom "Jovanča Mićić" i nosi naziv "Miodrag Petrović - Čkalja".

Žiri je radio u sastavu: reditelj Goran Marković (predsednik), dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović i novinar kulturne rubrike "Večernjih novosti" Vukica Strugar.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, dobila je ove godine pozorišna, filmska i televizijska glumica Ljiljana Dragutinović. 



Žiri je tri ravnopravne nagrade "Statuetu ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Ljubomiru Bandoviću za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd, Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" i Milanu Vasiću za ulogu Podkoljesina u predstavi "Ženidba" Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sada, i ulogu Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali" Zvezdare tetara Beograd.

"Statuetu ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje dobio je Boris Liješević za predstavu "Noćna straža".

Nagrada za najbolju mladu glumicu, žiri je dodelio Danici Grubački za ulogu Megi u predstavi "Tenor na zajam" a ngaradu za najboljeg mladog glumca Aleksnadru Ristoskom za ulogu Maksa u predstavi "Tenor na zajam".

Nagrada za epizodnu ulogu "Nikola Milić" dodeljena je Milutinu Miloševiću za ulogu postanara u predstavi "Balkanski špijun".

Nagrada za kostimografiju dodeljena je Dragani Lađevac za predstavu "Noćna straža", za scenografiju Dijani Radosavljević Milović za predstavu "Tenor na zajam".
 
Tanjug
 

Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu dodeljen je Ivanu M. Laliću za predstavu "Ljubav i Savamal" Zvezdara teatar.

Žiri je specijalnu nagradu "za glumačke bravure veterana ansambla" dodelio predstavi "Šuplji kamen" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Sve nagrade, izjavio je, kasno večeras na konferenciji za medije Marković, donesene su jednoglasno.

Nagrade će biti uručne večeras na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, napisao režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube Karlos Seldran (Carlos Celdran).

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, pozorište "Boško Buha" iz Beograda izvešće predstavu Daria Foa "Pošteni provalnik" u režiji Milana Karadžića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bio je reditelj Nebojša Bradić.
 

2024 © - Vesti online