Četvrtak 28.03.2019.
00:11
J. Arsenović - Vesti

Bitka za dušu birača

Tanjug
Vlast i crkva: Aleksandar Vučić i Patrijarh Irinej

- Ono što danas vidimo na ulicama nije dobro. To daje snagu našim neprijateljima. Zna se kako se dolazi do položaja i vlasti. Na ovaj način ne mogu doći, ali mogu nauditi narodu i državi - izjavio je patrijarh pred oko 20.000 ljudi.

Patrijarh je rekao da veruje da oni koji šetaju na ulicama ne žele da naude, ali možda su, kako je odmah dodao, "druge želje jače od njih, zbog čega treba sa više ljubavi da se okrenu svom narodu, otadžbini i budućnosti".

Nije se dugo čekalo da opozicioni Savez za Srbiju (SZS) uputi otvoreno pismo poglavaru SPC. Konstatujući da se radi o "direktnom mešanju u dnevnopolitička pitanja i otvoreno svrstavanje uz vlast", SZS poručuje da su mnogi građani, a posebno vernici među njima, povređeni reakcijom patrijarha.

"Vaše reči se tumače kao podrška diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je neprimereno i s mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save na kome se Vi nalazite", stoji u pismu.

"Dug vlastima"

U kabinetu Njegove svetosti "Vestima" je rečeno da je patrijarh "izneo lični stav, nastupajući kao poglavar naše crkve". Pokušali smo da od šefa Informativne službe SPC vladike bačkog Irineja dobijemo zvaničan stav, pre svega da li je mišljenje patrijarha prema protestima i stav Crkve u celini, ali do okončanja izdanja odgovori nisu stigli.

U javnosti se otvorila polemika zašto je patrijarh našao za shodno da o protestima govori na komemorativnom skupu povodom agresije na našu zemlju i da li je "odrađivao dug crkve prema aktuelnim vlastima".

- Kad znamo koliko država izdvaja za crkvu mimo propisa, onda nije teško razumeti da je patrijarh očigledno shvatio da mora da umilostivi vožda - komentariše za "Vesti" verski analitičar Draško Đenović.

On podseća da je država dala oko milion evra za stare dugove crkve na ime poreza i doprinosa, ali da taj novac nije uplaćen u penzioni fond, već na račun crkve.
- Nije problem što je država namirila taj dug, ali jeste način jer je otvoren prostor za malverzacije - dodaje Đenović.

Bolje zakon nego ucena

Podsećamo da su prorežimski mediji i funkcioneri vladajuće stranke razvlačili SPC na stranicama tabloida zato što je bila protiv Briselskog sporazuma i ideje predsednika Aleksandra Vučića o "razgraničenju" kao rešenju za Kosmet. Tada su odjednom medijski aktuelizovani skandali u kojima je sveštenstvo bilo u glavnoj ulozi.

- Očigledno su bili dovoljni jedna hajka i jedan ružan skandal koji je vlast zloupotrebila, pa da se SPC povuče i počne da se ponaša na ovaj način. Bilo bi bolje da su tražili da za svakog građanina važi zakon nego što su dozvolili da budu ucenjeni - kaže predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

Ako je za utehu onim vernicima koji redovno protestuju, izjava patrijarha ne znači da im je crkva okrenula leđa, jer se samo odluke Svetog arhijerejskog sabora mogu smatrati zvaničnim stavom SPC.

Mali gubitak

Draško Đenović misli da se patrijarh vodio i računicom da su učesnici protesta uglavnom građanski orijentisani.
- Imate možda lidera Dveri kao nacionalistu i velikog vernika, ali većina nije naklonjena crkvi. Prema tome, crkva neće mnogo izgubiti ovom kritikom - kaže Đenović.

Jedinstvo samo oko Kosova

Crkvu čine arhijereji koji različito misle o mnogim suštinskim stvarima.
- Unutar SPC postoje različite struje, više ili manje naklonjene režimu Aleksandra Vučića. Jedino pitanje u kome su saglasni jeste da Srbija ne može da prizna Kosovo - kaže istoričar Stefan Radojković.

Aleksandar Vučić: Irineja prozivaju tajkuni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom kritika na račun patrijarhovog govora i prozivki na društvenim mrežama vezanim povodom luksuznog voznog parka vrha SPC.
- Rekli su da je patrijarh zao čovek jer je pozvao na poštovanje zakona. A o njegovom bogatstvu su govorili najgori tajkuni koji su razorili zemlju - rekao je Vučić.

Patijarh Pavle nas je mirio

Oglašavanje SPC ponovo je otvorilo je staru temu: da li crkva u laičkoj državi ima pravo da iznosi politički stav?

Čedomir Antić smatra da crkva treba da se bavi pre svega verom, a ako ulazi na teren politike, onda to moraju da budu teme od opštenarodnog značaja.
- Nekoliko izjava koje je patrijarh dao u vezi sa Aleksandrom Vučićem, njegovim režimom i odnosom opozicije prema režimu su duboko pogrešne. Ne zbog sadržaja, već zbog teme. Podsetiću da patrijarh Pavle nikada, ni usred rata, nije podržao Miloševića - rekao je Antić.
I SZS je u pismu podsetio da se patrijarh Pavle nije mešao u dnevnu politiku i da je u kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene. SZS je naveo da su od patrijarha Irineja očekivali da će nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog s opozicijom i organizatorima protesta.

Trnov venac od kleveta

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je TV Most iz Mitrovice objavio očigledno politički naručenu vest pod nazivom "Vladika SPC u tajnosti primio komandanta prištinskih specijalaca" u kojoj su klevetama napadnuti episkop Teodosije i ugled SPC.

U saopštenju Eparhije navodi se da nije reč o "tajnom sastanku", već o razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine i misijom Oebsa u manastiru Gračanica 1. marta ove godine. Povod su bile pretnje pojedinim kliricima Eparhije da će biti deportovani s Kosova.

"Budući da srpski predstavnici u institucijama u Prištini nisu pokazali ni minimum brige za ove pretnje, episkop Teodosije je radi zaštite monaštva i sveštenstva zatražio sastanak s ciljem da im se omogući normalno izdavanje dozvola za boravak i da se poštede zastrašivanja. Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati", piše u saopštenju Eparhije.

Navodi se i da smo svedoci da se napori episkopa Teodosija u borbi za opstanak sveštenstva, monaštva i naroda na Kosmetu i dalje koriste kao politička meta onih koji rade za političke i lične interese.

- Već mesecima po narudžbama istih nalogodavaca u medijima se blati Eparhija zbog glasnog protivljenja politici podele i priznanja Kosova i Metohije i jasnog stava svih episkopa izraženog u saopštenjima Sabora - saopštava Eprahija raško-prizrenska.

Eparhija takođe navodi da se TV Most, koja se direktno finansira iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koristi za jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC.

Izvinjenje, pa pomirenje

TV Most je uzvratila saopštenjem u kome odbija optužbe za klevetu i navodi da je njenoj ekipi u nedelju nije bilo dozvoljeno da snimi posetu delegacije iz RS crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je ta medijska kuća objašenjenje zatražila i od Patrijaršije SPC.
Navodi se da je ekipi TV Most ulaz u crkvu onemogućen uz objašnjenje da vladika Teodosije očekuje njihovo izvinjenje.


 

2024 © - Vesti online