Utorak 26.03.2019.
20:58
Vestionline

Haradinaj: Kako da i dalje verujemo Evropljanima?

A. Čukić
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je novinarima posle sednice vlade rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude nastavljen bez uslovljavanja. Objašnjavajući zašto je Priština izgubila poverenje u EU, Haradinaj je zapitao:

- Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom. Kako da znamo šta će dalje da kažu. Postalo je teško verovati im. Mogerini i drugi su nam rekli da to učinimo za liberalizaciju. Međutim... - rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

Ocenio je pozitivnim to što Evropskom unijom sada predsedava Rumunija, a potom će, kazao je, Finska. Govoreći o nastavku dijaloga sa Beogradom, Haradinaj kaže da je nezamislivo reći da Priština ne ispunjava uslove da "sedne za sto sa Srbijom". Zapanjujuće je, kaže, kako je Priština došla u ovu situaciju.

- Zato apelujem za pokretanje dijaloga i otvaranje tema uz uzajamno priznavanje u okviru postojećih granica, što bi nam omogućilo da imamo i slobodnu trgovinu - rekao je Haradinaj.

Što se liberalizacije tiče, Haradinaj kaže da je malo verovatno da će odluka o tome biti poverena zvaničnicima EU koji i dalje govore o uslovima za liberalizaciju viznog režima. On uverava da Priština radi na liberalizaciji, ali je podsetio istovremeno na izbore za Evropski parlament koji će biti održani u maju.

- Radimo na ovoj temi, ali ništa ne dolazi automatski posle ispunjavanja uslova, jer Evropa ima svoje procedure, a predstoje i izbori u EU - rekao je Haradinaj. 

2023 © - Vesti online