Sreda 27.03.2019.
00:42
N. S. Preradović - Vesti

Seljaka sad i traktor gazi

V. Sekulić
Stari traktori dotrajali, novih nema

Tada će srpski paori morati da svoje traktore, prikolice i radne mašine registruju. Ukoliko žele da legendarne zelene i bele tablice sa petokrakom zamene moraju sa svojim mašinama na tehnički pregled. Procene su da 70 odsto traktora neće proći tehnički pregled.

U međuvremenu je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će predložiti da poljoprivredni proizvođači ubuduće neće morati da registruju traktore i poljoprivredne mašine.

- Ne želimo da poljoprivredne proizvođače izlažemo dodatnim troškovima.Vlasnici će morati da poseduju jedino potvrdu o tehničkoj ispravnosti - objasnio je Stefanović.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević izjavila je, povodom podatka da su traktoristi izazvali oko 70 odsto saobraćajnih udesa, da je najpresudnija tehnička ispravnost poljoprivrednih vozila koja će se proveravati jednom godišnje.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da je pitanje stare poljoprivredne mehanizacije kritična i crna tačka srpskog agrara.

- Naši mali i srednji paori imaju u svom posedu oko 400.000 traktora. Čak dve trećine od tog broja su potpuno dotrajale mašine koje ne služe svojoj svrsi. Preovladava mali traktor, legendarni ferguson F 35 i to naročito u centralnoj Srbiji - kaže Prostran.

Podaci Popisa poljoprivredne mehanizacije iz 2012. godine pokazuju da u Srbiji ima više od 500.000 traktora, od čega je 95 odsto blizu punoletstva. Na 26.135 popisanih gazdinstava, registrovan je 31.241 kombajn, od čega je 99 odsto starije od decenije.

Da podsetimo, lane 3. aprila, na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja i novi pravilnici o tehničkom pregledu vozila, a paorima je dat rok od godinu dana da svoje "mašine" preregistruju i zamene dozvole.

Taj rok ističe 3. aprila ove godine, a sva vozila koja ne budu imala nove tablice, od 4. aprila smatraće se neregistrovanim. Samim tim, mogu biti i na udaru saobraćajne policije, koja može da pokrene prekršajni postupak. Da bi promenili tablice, potrebno je da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, a među njima je i papir o tehničkoj ispravnosti.

Prostran smatra da ovaj rok mora biti produžen.

- Početak aprila je najgori mogući datum. Tada počinje setva kukuruza, šećerne repe i seljaci tada imaju najviše posla - kaže on.

Za registraciju traktora treba izdvojiti od sedam do 12.000 dinara, odnosno od 60 do 100 evra.

Puka sirotinja

Srpski seljak je puka sirotinja, tu ne mislim na ove što su pokupovali na hiljade hektara. Srbija ima 610.000 poljoprivrednih gazdinstava, od toga je čak 78 odsto malih i srednjih paora. E, oni nemaju ni za novi traktor, ni za registraciju.

Fabrike propale, a para nema

Poslednjih 30 godina teško da je neki seljak kupio nov traktor. Srbija se nekad dičila sa tri fabrike za proizvodnju traktora, a to su bile čuveni IMT iz Novog Beograda, Rakovica i knjaževački Motokultivatori.

- Već odavno su sve fabrike propale, seljak nema ni para da kupuje drugde traktore. S druge strane saobraćajna policija traži da svaki traktor ima kabinu, rotaciono svetlo, tablice. To će dotući ionako ugroženog seljaka - priča Prostran.

2024 © - Vesti online