Sreda 27.03.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Sprečite gojaznost dece na vreme: Merite ih od druge godine, kada krenu u školu može već biti kasno

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Deca se obično mere kada kreću u vrtić oko 4. godine i kasnije sa 11. Tada može da bude kasno jer je već petina dece gojazna na prvom merenju.

Experti sa Univerziteta Oksford i Mančester kažu da decu treba meriti od druge godine jer tada još uvek ima prostora da se interveniše. Od tada ih treba meriti svake godine kako biste bili sigurni da neće upasti u mrežu gojaznosti iz koj ese teško izlazi.

Mnogo dece mlađe od 11 godina je gojazno. Roditelji teško prihvataju da njihova deca imaju problem i obično misle da će se problem rešiti kada ona porastu. Zato eksperti savetuju da se sa merenjem počne u drugoj godini jer tada može da se primeti razlika i da se dela u skladu sa promenama.

Indeks telesne težine može da se računa još od druge godine života, zato je važno meriti decu na vreme. Većina merenja se vrši nad decom školskog uzrasta i to na sistematskim pregledima, ali se oni kod nas održavaju na nekoliko godina i do prvog sistematskog u školi može već da bude kasno.

- Možemo da pratimo razvoj dece, ali samo ako ih merimo od druge godine i onda do pete već imamo sliku o tome šta se dešava. Počnite da merite decu od malena i budite dosledni iz godine u godinu. Ovako možemo da imamo precizne informacije o razvoju deteta koje su potrebne i roditeljima i lekarima, rekla je doktorka Heder Robinson.

2024 © - Vesti online