Utorak 26.03.2019.
15:45
Vestionline

Svetske agencije o Haradinajevoj smeni Mikićeve

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Rojters piše da srpska manjina na Kosovu učestvuje sa pet odsto u ukupnom broju stanovnika kojih je 1,8 miliona.

- Savez NATO-a sproveo je namerno planirani genocid protiv suverene zemlje koja se borila protiv albanskog terorizma unutar svojih granica - navela je Mikić na Fejsbuku povodom 20-te godišnjice NATO bombardovanja.

Agencija navodi i da je smena Mikićeve izazvala kritike na Kosovu s obzirom na to da, kako kažu, većina hvali NATO intervenciju, koja je okončala dvogodišni rat i otvorila put za kosovsku nezavisnost, koja je proglašena 2008. Napominje se i da se na Kosovu još uvek nalazi oko 4.000 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

Navode i da Mikićeva nije bila dostupna za komentar.

Citirana je i izjava Haradinaja koji je rekao da u kosovskoj vladi neće biti mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji omalovažavaju zajedničke evroatlantske vrednosti Prištine.

I AP piše da je kosovski premijer smenio zamenicu minstra pravde koja dolazi iz manjinske srpske zajednice, jer je NATO intervenciju od pre 20 godina označila kao "genocid" nad Srbima.
U nedelju, piše AP, Beograd je obeležio 20-godišnjicu NATO intervencije na Kosovu kao agresiju, dok Priština tu intervenciju smatra početkom svog nacionalnog oslobađanja.

- Odnosi dve zemlje i dalje su napeti iako ih je Evropska unija pozvala na normalizaciju ako žele da se priključe Uniji - piše AP i podseća da je taj dijalog trenutno zaustavljen.

2024 © - Vesti online