Nedelja 08.08.2010.
02:43
B. Grujić - Vesti

Rusi traže naftu po Banatu

Fjodor Vladimirovič Kormakov

Direktor "Borec servisa Srbija", koje posluje sa sedištem u Zrenjaninu, Fjodor Vladimirovič Kormakov ističe da je u ovom gradu osnovana ispostava velike ruske kompanije koja se bavi servisiranjem opreme za eksploataciju nafte. Ona u ovoj delatnosti spada među pet vodećih u svetu.

Posao za Zrenjanince


- Posle svih testiranja i obuke posao u "Borecu" do sada je dobilo sedam Zrenjaninaca, a u planu je povećanje zaposlenih. Ako se zna da "Borec" koristi veći broj zrenjaninskih lokalnih firmi kao podizvođače svojih radova, korist za obe strane je obostrana - kaže Milošević naglašavajući da je tendencija da se srpske firme uključe i na druga tržišta gde je kompanija "Borec" već prisutna.

- U Srbiju smo došli u saradnji sa NIS "Naftagasom" i ovde se planira formiranje servisnog centra kakvih u Rusiji, za sada, ima sedam. Nije cilj samo postavljanje opreme nego i njen remont, testiranje i kompletno servisiranje - kaže direktor Kormakov.


Prema njegovim rečima prva nova oprema postavljena je u februaru, do sada je opremljeno 27, a do kraja godine 53 bušotine.

To znači da će se, u prvoj etapi razvoja na ovom prostoru, koja se planira na tri godine, ići do oko stotinu bušotina, što podrazumeva i zapošljavanje više od stotinu radnika, koji će svi proći specijalnu obuku u Rusiji.


Menadžeri kompanije kažu da se, bez obzira na veliku konkurenciju u branši, "Borec" nametnuo na svetskom tržištu kvalitetom i modernom tehnologijom, a o tome poseduju sertifikate najpoznatijih svetskih firmi. Trenutno u Vojvodini radi se na području Elemira, Melenaca, Kikinde, Kanjiže i Zrenjanina.


Priliku da se oproba u novom poslu dobio je rudarski inženjer Mirko Milošević zaposlen u NIS "Naftagasu" na poslovima nadzora. On je od početka uključen u projekat programiranja, konstruisanja i instaliranja pomenute opreme zajedno sa inženjerima iz Rusije.


- "Borec" je multinacionalna kompanija koja se bavi prodajom, iznajmljivanjem i proizvodnjom takozvane ESP opreme. Ona se bazira na primeni potapajućih električnih pumpi koje se u svetu sve više koriste zbog uštede energije i kompjuterskog sistema upravljanja - kaže Milošević.


U odabiru kadrova, po njegovim rečima, firma uzima princip obuke domaćih stručnjaka po unapred predviđenoj proceduri. Radnici prvo prolaze sistem eliminacije tako što imaju šansu da se u prvom krugu obuke najbolji plasiraju na obuku u Rusiji, a onda slede i dalja usavršavanja.

Proboj i u Ameriku


Osim što u Rusiji trenutno pokriva oko 16.000 bušotina, odnosno četvrtinu njihove ukupne proizvodnje, "Borec" je dospeo na tržište Kanade, Venecuele, Brazila, Egipta, Libije, Kine, a najvećim podvigom se smatra proboj na tržište SAD gde se kompanija uspešno širi.

2024 © - Vesti online