Nedelja 08.08.2010.
04:14
Tanjug

Irak: Američko povlačenje ide po planu

Predsednik Barak Obama obećao je prošlog ponedeljka da će držati obećanje o okončanju američkih borbenih operacija u Iraku do 31. avgusta, posle čega će o bezbednosti brinuti iračke armijske i policijske snage, koje su obučavali Amerikanci.


"Danas je izuzetno važan dan pošto nastavljamo napredak u pravcu prenošenja pune odgovornosti na iračke bezbednosne snage", izjavio je novinarima general Rejmond Odierno, komandant američkih snaga u Iraku, na ceremoniji odstupanja poslednje borbene jedinice SAD.


Sedam godina od invazije koju su SAD predvodile u cilju rušenja Sadama Huseina, Vašington smanjuje broj vojnika u Iraku za 50.000, a rok za to je 1. septembar, podsećaju zapadne novinske agencije.

Američki vojnici se polako vraćaju kući

Približno isto toliko pripadnika američkih snaga ostaće i dalje u Iraku, ali će njihov zadatak biti da obučavaju iračke bezbednosne formacije i daju im podršku.


General Oderno je izrazio nadu da političke turbulencije u Iraku, koje se izražavaju u nemogućnosti da se formira stabilna vlada, neće biti prepreka iračkim snagama da ispunjavaju obaveze.


Optimizam je izrazio i ministar odbrane Iraka Abdel Kader Džasim, istakavši da je primarni zadatak vojske i policije da zaštite Iračane.

2024 © - Vesti online