Utorak 26.03.2019.
11:00
D.T.

Pomen u Flemingtonu za duše poginulih u Srbiji od NATO bombardovanja

D. Timarac
Da se ne zaboravi: Pomen žrtvama NATO bombardovanja

Prošle subote u prvoj sagradjenoj u Australiji, srpskoj crkvi Sv. Sava u sidnejskom predgradju Flemington, hramu koji je i spomen đeneralu Dragoljubu Mihailoviću, služen je pomen za duše poginulih od NATO bombardovanja. Nakon molitve i paljenja sveća postradalima, protostavrofor Miodrag Perić održao je prigodnu besedu o stradanju otadžbine u nepravednom kažnjavanju našeg naroda tokom bombardovanja i pozvao prisutne da se poslušaju predavanje prof. dr Miroljuba Jevtića na temu "Srbi u 21. veku".

Predavanja redovnog profesora na fakultetu političkih nauka u Beogradu uvek su zanimljiva i sala se začas napunila do poslednjeg mesta.
Uvod u temu predavanja bio je osvrt na sećanje profesora Jevtića na početak bombardovanja pre 20 godina, koje ga, po njegovim rečima, zadesilo u zgradi Narodnog pozorista u Beogradu, gde je sa suprugom gledao operu.

- Primetio sam da su se vrata na pozorištu otvorila, narod je počeo da izlazi, ništa se nije čulo. Pitao sam ljude oko sebe šta se dogadja i neko je rekao da je počelo bombardovanje. NATO je gadjao Batajnicu... Nisam se bojao da poginem.. A bio sam protiv Kumanovskog sporazuma - opisao je profesor Jevtić tu strašnu noć i nastavio sa opisom dogadjanja koja su trajala 78 dana.
Bombardovanje je sprečilo srpski narod u želji da slobodno živi u svojoj zemlji i razvija bolju budućnost, što je pravo svakoga...

D. Timarac
Tužna sećanja: Prof. dr Miroljub Jevtić

- Bili smo razbijeni, jer nismo znali gde se nalazimo. Imam sreću da se bavim temom uticaja religije na politiku, a motiv toga bavljenja je bio islam.Video sam da je islam najvažniji politički faktor koji su Srbi zanemarili. Mi smo postali moneta za potkusurivanje izmedju Sjedinjenih drzava i islamskog sveta i cela priča oko Srbije se vrti oko toga. Na žalost, u Srbiji svima koji su bili na vlasti to nije bilo jasno...

 

Pitanja za Jevtića

Predavanje je potrajalo četrdesetak minuta, a potom je slušaocima bilo omogućeno da postavljaju pitanja uvaženom gostu u vezi sa stanjem u Srbiji i odnosu međunarodne zajednice prema njoj.

2024 © - Vesti online