Nedelja 08.08.2010.
00:43
Tanjug

Šoškić: Ne očekujem da evro raste

Dejan Šoškić

Šoškić je ocenio da Srbiji najviše odgovara fluktuirajući kurs "imajući u vidu strukturu srpske privrede, nedovoljno razvijen izvozni sektor i nepostojanje stabilnih deviznih priliva u finansijski sistem zemlje".


Što se tiče njegovih prioritete na mestu guvernera, on je istakao da su to pre svega, stabilnost cena i finansijskog sistema, što, kako je dodao "i jesu osnovni zadaci NBS, kao i monetarna politika koja će uvažavati potrebu privrednog oporavka i izvozne ekspanzije zemlje".


Na pitanje da li smatra da je NBS od početka godine potrošila dosta novca na odbranu dinara, oko 1,6 milijardi evra, i da li će u ovoj godini nastaviti takav trend, Šoškić kaže da su "intervencije iz deviznih rezervi bile usmerene na održavanje finansijske stabilnosti, a one, kao što znamo, nikad nisu jeftine i njihovo trošenje predstavlja cenu stabilnosti".


"Da li će i kolike intervencije biti potrebne u narednom periodu, zavisiće od više faktora, a pre svega od rasta izvoza, priliva stranih direktnih investicija, dotoka doznaka, rizičnosti regiona, ekonomskog oporavka u EU i naših glavnih ekonomskih partnera", rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Soškić.

2024 © - Vesti online