Ponedeljak 25.03.2019.
15:55
PKS

Otvorena vrata za naše izvoznike, stižu investitori iz Emirata

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beograd će u skorije vreme posetiti delegacija „Mubadale“ radi razmatranja novih investicionih projekata, dogovoreno je tokom današnjeg razgovora sa Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT ove kompanije, koja  kod nas  trenutno realizuje vetropark Čibuk 1.

 „U fokusu njihovog interesovanja sada su poljoprivreda i prehrambena industrija, jer su agrobiznis markirali kao strateški sektor za ulaganja. Zainteresovani su i za saradnju sa kompanijom „Comtrade“, sa kojom će nastaviti razgovore, kaže Čadež.  

Napominje i da o  značaju novih investicija  „Mubadale“  u Srbiji najbolje govore podaci o snazi ovog investicionog fonda sa kapitalom  većim od 200 milijardi evra,  100.000 zaposlenih i investicijama u više od 50 zemalja širom sveta.

Na sastanku sa Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem, guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata, predsednik PKS je predstavio poslovne prilike i mogućnosti za ulaganja u srpsku privredu, sa posebnim fokusom na potencijale za saradnju  sa brzorastućim IT sektorom Srbije. Hamis al Mansur je potvrdio interesovanje Fonda za ulaganja u Srbiju i zajedničke projekte  sa našim kompanija.

Čadež je razgovarao i sa Mohamedom Helal al Muhairijem, generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija, po čijoj oceni  sve više investicija iz UAE u srpsku privredu, kao što su ulaganja Al Dahre i Al Ravafeda, svedoče o  stabilnosti i velikom potencijalu ekonomije Srbije.

Predsednik PKS uputio je  poziv  kolegama iz Komore Abu Dabija da sa privrednim delegacijama posete Srbiju, kako bi se na licu mesta, upoznali sa novim poslovnim prilikama i sa srpskim privrednicima razgovarali  o  konkretnim poslovnim aranžmana.

Unapređenju ekonomskih veza dve zemlje i  kompanija pojedinačno, zajednička je ocena sagovornika, značajno doprinosi i učešće srpskih kompanija na sajmovima u UAE.

„Predstavljanjem na sajamskim manifestacijama u UAE, firmama iz Srbije, otvaraju se velike mogućnosti za  uspostavljanje kontakata sa potencijalnim partnerima i izvoz, ne samo u Emirate, već i na tržišta Bliskog istoka i Srednjeg istoka“, ukazuje Čadež.

To se, kaže, potvrdilo i tokom poslednjeg sajma „Gulfood”, u februaru ove godine, na kome je, u organizaciji Privredne komore i Razvojne agencije Srbije,  učestvovalo  oko 20 naših prehrambenih kompanija, a koje su imale oko 800 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima iz UAE, ali i iz  Jemena, Omana, Etiopije, Kenije, Libana, Saudijske Arabije. Veliko interesovanje za srpske proizvode pokazali su i kupci iz Indije, Pakistana,  Bahreina, Izraela, Australije, Tajlanda i Turske. Očekivana vrednost izvoznih poslova, samo na osnovu prvih dogovora postignutih na sajmu, premašuje tri miliona evra.

Srpska privreda  će se sledeće godine  predstaviti  na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske  izložbe EXPO Dubai 2020, a  učešće u programu „Zemlja u fokusu“, koji realizuje Privredna komora Dubaija dobila bi priliku da, već ove godine, organizacijom niza događaja i susreta, prezentuje svoju ekonomiju i pojedinačne kompanije potencijalnim partnerima i investitorima iz UAE.

2024 © - Vesti online