Ponedeljak 25.03.2019.
12:27
Vestionline

BBC: Rusija vojskom u Venecueli šalje poruku Vašingtonu

commons.wikimedia.org/Vitaliy V. Kuzmin
Ruski vojnici (Foto: Ilustracija)

- Vreme je za pripremu "Operacije Sloboda" i vršenje maksimalnog pritiska (na vladu) kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji vlasti. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe - poručio je Gaido na Instagramu.

On je najavio "osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje".

- Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi, vladinom telu - napisao je Gaido na ovoj društvenoj mreži.

Ruska agencija podseća da se opozicioni vođa, čiju je funkciju predsednika venecuelanskog parlamenta ukinuo Vrhovni sud, 23. januara na mitingu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika Venecuele, što je aktuelni predsednik Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, nazvao pokušajem puča.

Dva ruska aviona sletela su u subotu na glavni aerodrom u Karakasu, a navodno su u njemu bile desetine vojnika i velika količina opreme, sa zadatkom da "ispune tehničke vojne ugovore". BBC prenosi da je venecuelanski novinar Havijer Majorka na Tviteru napisao da je video oko 100 pripadnika ruskih trupa i oko 35 tona opreme koja je istovarena iz aviona.

Britanski javni servis navodi da su ruski avioni stigli u Venecuelu tri meseca nakon što su dve zemlje održale zajedničke vojne vežbe. Izveštač BBC za pitanja odbrane Džonatan Markus ocenjuje da ovim potezom "Rusija namerava da pokaže ograničenja američke politike prema Venecueli".

"Trampova administracija teži promeni režima i obnovi demokratije. Ali, Moskva - dugogodišnji saveznik venecuelanskih vlasti - pružila je ugroženom Madurovom režimu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku. Prošlog decembra dva ruska bombardera dugog dometa 'Tu-160' sletela su u Karakas, što je odmah izazvalo 'rat rečima' između Vašingtona i Moskve. Uz to su održane i zajedničke vojne vežbe (Venecuele i Rusije)", naveo je Markus.

"Donald Tramp je odbio da u potpunosti odbaci mogućnost vojne akcije protiv Madurove vlade. Ruski predsednik Vladimir Putin postavlja još jedan marker, naglašavajući da je Venecuela saveznik Rusije i da neće odustati od tog malog uporišta u Latinskoj Americi. To je još jedan primer kako Putin primenjuje ograničena sredstva uz pomoć kojih se suprotstavlja ciljevima američke politike", zaključio je BBC-ev izveštač za pitanja odbrane.

2024 © - Vesti online