Ponedeljak 25.03.2019.
14:10
Vestionline

Haradinaj: Srbija na naše tržište može samo kroz priznanje

EPA/Olivier Hoslet
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" i nemačkom listu "Štutgarter nahrihten", kazao da je dijalog posredstvom EU trebalo da vodi do sporazuma sa Srbijom, koje predviđa i priznanje nezavinosti, što je ostalo bez rezultata.

Umesto toga, tvrdi da je Kosovo bilo izloženo sve većim napadima od Srbije, kao što je lobiranje za povlačenje priznanje ili trgovinske barijere.

- U takvoj situaciji nije nam preostajalo ništa drugo nego da blokiramo naše tržište za srpsku robu. Ako Srbija želi na naše tržište, moraće da prizna Kosovo - podvukao je Haradinaj.

Upitan da li su takse na srpsku robu vredne i opterećenja odnosa sa SAD, on je kazao da Kosovo ima veliko poštovanje prema Americi, ali da je suverena nacija i da su "pojedine odluke sopstvene".

Izneo je i svoje razočarenje EU, ukazujući da je Kosovo ispunilo i poslednji uslov Unije za bezvizni režim prihvatanjem sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

- Mi smo ispunili ovaj uslov, ali nije bilo isporuke sa strane EU. Pod vođstvom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini dijalog je dospeo na stranputicu. Umesto da razgovaramo o normalizaciji odnosa, razgovara se o granicama i teritorijama. Niko nije očekivao da će baš Brisel da se vrati ovoj debati iz prošlosti - rekao je Haradinaj.

Poručio je da nijedna granica na Balkanu nije stara ili stabilna i da bi ponovno razmatranje pitanje granica destabilizovalo ne samo Kosovo, već ceo region.

- Kosovo je želelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se zbog toga igrati teritorijama i granicama. To nije rešenje. Opasno je i do toga neće ni doći - rekao je Haradinaj.

Što se stanja na Kosovu tiče, 20 godina posle bombardovanja SRJ, ukazao je da je Kosovo tada pretrpelo devastaciju, i da danas nije lako da se aktivira potencijal.

- Postoji nada, ali i izazovi. Vašington, Brisel, Berlin ranije su govorili jednim glasom na Balkanu. Danas, na žalost, to više nisu ujedinjeni partneri. Pozdravljamo što je postignut dogovor između Makedonije i Grčke, ali nedostaje nam ta energija kod drugih pitanja u regionu - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online