Ponedeljak 25.03.2019.
10:31
Vestionline

Izrael počinje mobilizaciju posle raketnog napada

commons.wikimedia.org/www.flickr.com/people/45644610@N03
Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni (Foto: Arhiva)

Portparol izraelske vojske Mija Lifšiz kaže da su za sada mobilisane dve oklopne i dve pešadijske brigade, kao i da je počela mobilizacija rezervista, prenosi Rojters. Ona dodaje da je vojska zaključila da je Hamas ispalio raketu sa južne strane obale, u blizini Rafaha, i objašnjava da je u pitanju bila raketa "samostalne proizvodnje" sa dometom do 120 kilometara.

Raketni napad iz Pojasa Gaze izveden je rano jutros i u tom napadu je pogođena kuća u Mišmeretu, severno od grada Kfar Saba, a ranjeno je sedam osoba, uključujući bebu, dvoje dece i dve žene. Zbog tog raketnog napada na Izrael iz Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanjahu skratiće posetu SAD. 

Kako je Netanjahu rekao, posle današnjeg sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, vratiće se odmah u Izrael da bi razrešio krizu, posle tog, kako je označio "zločinačkog napada", prenela je agencija AP. 

Predsednik SAD danas treba da potpiše dekret o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, tokom posete Netanjahua Beloj kući. Ovu strateški važnu visoravan je Izrael zauzeo od Sirije u bliskoistočnom ratu iz 1967. godine.

Ujedinjene nacije smatraju Golansku visoravan, koju Izrael kontroliše, okupiranom teritorijom, podseća agencija Rojters.

2024 © - Vesti online