Ponedeljak 25.03.2019.
19:15
Ž. Marković - Vesti

Titula ide u Šenenverd

Ž. Marković
Pobednici s peharom: SKUD "Vuk S. Karadžić" - Šenenverd

Za što bolji plasman i učešće na Evropskoj smotri nadmetali su se još i Zlatnik iz Veveja, Kolo iz Badena, Kolo iz Nojhauzena, Homolje iz Gosaua, "Vuk St. Karadžić" iz Roršaha, "Sveti Sava" iz Cuga, "Karađorđe" iz Berna, Ras iz Lucerna, "Sveti Sava" iz Altštetena, "Nikola Tesla" iz Lucerna, "Kikac" iz Bazela, Zavičaj iz Vintertura i Izvor iz St. Galena.

Od ovih ansambala 11 najbolje plasiranih udruženja ide na Evropsku smotru srpskog folklora u Beogradu. U revijalnom delu su nastupali ANI "Abrašević CH" iz Vetingena i Izvor iz Noj Izenburga u Nemačkoj.

Organizator Smotre bio je Savez srpskog folklora u Švajcarskoj (SSFŠ), domaćin smotre SFD Homolje iz Gosaua, a medijski sponzor dnevni list "Vesti".

Program je počeo pevanjem srpske himne, a potom je prikazan i kratak film o dodeli ordena Karađorđeva zvezda Savezu srpskog folklora u Švajcarskoj. To je jedino udruženje u Švajcarskoj koje je dobilo ovo visoko odlikovanje Republike Srbije.

Smotru je otvorila i Snežana Janković, ambasdorka Srbije u Švajcarskoj, a njoj je posle njenog obraćanja, Nenad Milenković predsednik SSFŠ uručio veliki buket cveća ambasadorki u znak dobrih odnosa SSFŠ i ambasade u Bernu.

- Iz godine u godinu obaramo rekorde što se tiče posete na našoj Smotri. Ove godine je poseta izvanredna, a neverovatno je koliko su napredovali ansambli što se tiče kvaliteta igranja. To pokazuje i minimalna razlika u bodovima. Žiri je pohvalio sva društva, od nošnje, muzike do izvođenja koreografija. Znači da smo stvarno za pedeset posto poboljšali kvalitet od prošle godine. Nama je naravno vrlo drago, jer mi radimo na tome, naš upravni odbor, da poboljšamo kvalitet folklornih ansambla i da se to i vidi - izjavio je Nenad Milenković.

Konačna tabela:

1. SKUD "Vuk S. Karadžić" Šenenverd 96.633
2. KUD Izvor - St. Galen 96.367
3. KUD "Kikac" - Bazel 96.267
4. KUD "Vuk S. Karadžić" - Roršah 96.100
5. KUD Zavičaj - Vintertur 95.767
6. KUD Ras - Lucern 94.767
7. SFD Homolje - Gosau 94.367
8. KUD "Nikola Tesla" - Lucern 94.233
9. KUD "Sveti Sava" - Cug 94.200
10. KUD "Karađorđe" - Bern 94.067
11. KUD "Sveti Sava" - Altšteten 90.900
12. KUD Zlatnik - Vevej 90.200
13. KUD Kolo - Nojhauzen 88.533
14. KUD Kolo - Baden 88.100

Specijalne nagrade

- Za najbolju novoizvedenu korografiju - SKUD "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha
- Koreografija koja je postavkom najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu - KUD "Kikac" iz Bazela
- Najbolja muška pevačka grupa - FMD Izvor iz St. Galena
- Najbolja ženska pevačka grupa - KUD "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha
- Najbolji pevački ansambl - SKUD "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda
- Najbolji spoj originalne i rekonstruisane nošnje - KUD Ras iz Lucerna
- Najbolja originalna nošnja - KUD "Karađorđe" iz Berna
- Najbolja muzička obrada i aranžman - KUD Homolje iz Gosaua
- Najuigraniji ansambl - SKUD "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda
- Nagradu po specijalnom nahođenju žirija za najnadahnutije izvođenje je dobio FMD Izvor iz St. Galena
- Nagradu po specijalnom nahođenju žirija za stilsko izvođenje "Srpskih igara iz Banata" dobio je KUD Zavičaj iz Vintertura

Sastav žirija

Nastupe folklornih ansambala ocenjivao je žiri u sastavu dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Selena Rakočević, etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog, Dejan Trifunović, koreograf i Slobodanka Rac, koreograf.

Sećanje na Radojicu

Na Smotri je, minutom ćutanja, odata pošta nedavno preminulom Radojici Kuzmanoviću, dugogodišnjem solisti i umetničkom direktoru Nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda. Kuzmanović je bio veliki prijatelj od koga su mnoge generacije KUD-a "Kikac" na najbolji način učile kako se neguju tradicija i kultura srpskog naroda.

Zahvalnost "Vestima"

- Zahvaljujem "Vestima", glavnom medijskom sponzoru. Najtiražniji dnevnik dijaspore prati naše akcije i smotre od osnivanja saveza i naravno očekujem da i dalje sjajno sarađujemo kao do sada - rekao je Nenad Milenković.

2024 © - Vesti online