Ponedeljak 25.03.2019.
18:15
Z. Mirković - Vesti

Za Kosovo tri akcije

Z. Mirković
Uz društvene igre prikupljani dobrovoljni prilozi

- Odlazak na Kosovo, sreća i osmesi dece bili su okidač i dali su nam još više snage i motivacije za dalju organizaciju humanitarnih akcija i želju da se pokret proširi i zaživi - ističu oni.

Ideja o pokretanju humanitarnih akcija nastala je u septembru prošle godine prilikom posete Kosmetu, a sledeći odlazak je planiran za kraj aprila. Do tada u tri akcije skupljaju sredstva koja će lično dostaviti najugroženijima. Prva je već održana u subotu u prostorijama Amerlinghausa u Beču, gde je organizovano veče igara.

Pored dobre zabave uz društvene igre, prikupljani su dobrovoljni prilozi za ugrožene na Kosovu i Metohiji, a prihod od prodaje hrane i pića, koje su pripremili članovi ove grupe, takođe je namenjen u humanitarne svrhe.

Naredno dešavanje je u petak u dvorani bečke Uranije, gde će biti izvedena pozorišna predstava "Kažeš Anđeo", u izvođenju Teatra Breza. Celokupan prihod od prodaje ulaznica namenjen je materijalno najugroženijima na Kosovu i Metohiji. Treća akcija u ovom nizu biće dolazak dece iz Kosovske Mitrovice, košarkaške sekcije kluba Mokra Gora za Beč. Oni će boraviti u glavnom gradu Austrije od 5. do 8. aprila i odigraće prijateljsku utakmicu sa košarkaškim klubom iz Beča Basket 2000.

Ukupnu organizaciju njihovog puta, smeštaja i programa tokom ta četiri dana, članovi ove humanitarne grupe su preuzeli na sebe.

U septembru prošle godine su tri drugara, uz pomoć prijatelja, posetili Kosovsku Mitrovicu, gde su prikupljenim sredstvima usrećili nekoliko porodica, a pre svega decu iz predškolske ustanove u enklavi Osojane. Novac su najvećim delom skupili na dobrotvornom džez koncertu, održanom u Beču krajem oktobra.

Uz stalni kontakt sa monasima iz manastira Dečani, ova grupa mladih aktivista dolazi do informacija kojim porodicama je u aktuelnom trenutku najpotrebnija pomoć, a blagoslov za svoj rad su dobili i od Save Janjića, igumana manastira Dečani.
Grupu prijatelja koja organizuje ove humanitarne akcije čine ljudi koji su poreklom iz Srbije i Republike Srpske.

Podrška Hrama Svetog Save

Grupa humanista se proširila, napravila planove, stupila u nove kontakte i čini sve da bi njihov rad bio potpuno javan i ispravan. Posle prve akcije jesenas, sada su dobili podršku sveštenstva Sabornog hrama Svetog Save u Beogradu, a rade na tome da dobiju i podršku vladike raško-prizrenskog Teodosija, kako bi svoje delovanje mogli zvanično da predstave pred našom crkvom u čitavoj Austriji i Švajcarskoj.

2024 © - Vesti online